Inspiration, fakta og forårsfornemmelser

Foråret er ankommet i den nye sæson af 'Dage i haven', der kan ses på SVT1 fra d. 28. marts.

Skrevet d. 23 marts 2023 af Astrid Bugge

Fra et idyllisk landsted i Skåne sendes haveprogrammet over dem alle. I 'Dage i haven' får du tips om alt fra højbede, forspiring af frø, madlavning på vilde urter, udnyttelse af drivhuset, og ikke mindst får du mildnet den uslukkelige længsel efter foråret.

'Dage i haven' er tilbage med en ny og humørfyldt sæson 28. marts på SVT1.

En varm anbefaling fra Claus Dalby

Programmet, der har været en svensk tv-succes siden 2009, har også nået et dansk publikum, som stadig bliver større.

Blandt de danske fans finder vi bl.a. havedesigner, gartner, forfatter og fotograf Claus Dalby, som giver sin varmeste anbefaling af programmet herunder.

'Haveliv', som Claus her refererer til, er naturligvis selvsamme program blot i en anden anvendt oversættelse af SVT-originaltitlen 'Trädgårdstider'.

Uendelige muligheder

'Dage i haven' ledes med sikker hånd, stor ekspertise og inspirerende kreativitet af de fire værter Pernilla Månsson Colt, John Taylor, Malin Persson og Tareq Taylor. For faste fans betyder det selvsagt muntre gensyn, mens det bliver til forfriskende nye bekendtskaber for nytilkomne.

SVTProgramværterne Pernilla Månsson Colt, Malin Persson, John Taylor og Tareq Taylor. © SVT / Dage i haven

I den nye sæson har de fire programværter forladt den gård nær Lund, som lagde omgivelser til programmets tidligere sæsoner, og har i stedet overtaget et gammelt forladt landsted lidt højere oppe i Skåne i det idylliske Eslöv. Her er mulighederne – såvel som potentialerne – uendelige. Men spørgsmålet bliver snart, om de fire venner har fået for meget hængende over hovedet.

Den nye gård er ikke bare meget større end deres tidligere haver, den ligger også meget mere udsat i forhold til vind, vejr og vilde dyr. Derfor skal det da også vise sig at blive en kamp at beskytte sæsonens mange ambitiøse haveprojekter mod dræbersnegle, vilde kaniner og meget andet.

Heldigvis betyder et nyt sted også en ny start, og de fire gode venner tager udfordringen på sig med glæde, energi, god mad og mange grin.

Egen planteskole

Den gamle have i Lund, Torstens, fungerer nu som planteskole, og værterne henter og genbruger så mange planter og så meget materiale som muligt derfra.

SVTJohn Taylor og Tareq Taylor i fuld gang med at ryge "dansk rygeost" i den nye sæson af 'Dage i haven'. © SVT / Dage i haven

Men derudover kommer de i denne sæson også til at gå andre veje for at få vækster i haven.

Behovet for planter på den nye gård er nemlig enormt, så da de modtager en pakke fra en seer, fødes en ide, og snart tager de fire venner de sociale medier til hjælp og efterspørger seere, der vil dele planter fra egne haver.

Heldigvis er der rigtig mange, der gerne vil netop det, og alle de donerede planter bliver brugt til at fuldende sæsonens finaleprojekter.

Få haveinspiration og se med på svt1

Har du selv lyst til at få fakta og nyttige havetips, fra de første spirer viser sig i det tidlige forår, til sensommerens tunge blomster står i fuldt flor, så er 'Dage i haven' programmet for dig.

SVTPernilla Månsson Colt er ekspert i rustikke blomsteropsætninger, der passer til enhver årstid. © SVT / Dage i haven

Du kan se med fra tirsdag den 28. marts kl. 20.00 på SVT1, hvor sæsonen starter ud med tips til forspiring af frø, madlavning på forårets første vilde urter, indretning af drivhuse og rygning af "typisk danske" rygeoste.

Programmet sendes i 9 afsnit de efterfølgende tirsdage, samme tid og samme sted, naturligvis med danske undertekster.

Husk at flere tv-distributører tilbyder onlinestreaming eller catch up-tjenester, så du kan se serien, når det passer dig.

Svensk tv lige nu