Spilskandalen - virkelighedens matchfixing som fiktion

Premiere på hæsblæsende SVT-serie, der er stærkt inspireret af virkelige hændelser og personer.

Skrevet d. 1 september 2022 af Astrid Bugge

’Spilskandalen’ er en serie på seks afsnit. Premiereafsnittet kan ses på svt1 mandag den 12. september kl. 21.00.

Den 12. september er der premiere på SVT’s hæsblæsende dramaserie ’Spilskandalen’, der er stærkt inspireret af virkelige hændelser og personer. Her følger vi spille- og sportsfantasten Bosse, en ung knægt med sans for tal og med talegaverne i orden, som rulles ind i en verden af matchfixingskandaler i 1990’ernes Sverige.

Bosse er en god og simpel dreng, der vokser op i Piteå i det nordlige Sverige. En dag tager hans far Gunnar ham med til travbanen, hvor de spiller på heste. Bosse forelsker sig straks i spil og gambling, og hans livspassion er valgt.

Kort efter får Bosse overtalt bedstevennen Josh til at rejse med til Stockholm, hvor det er planen, at de skal blive professionelle spillere.

Björn Elgerd i SVT-serien Spilskandalen
Bosse og vennerne Lars-Erik og Josh svømmer i den helt store gevinst. © SVT / Spilskandalen.

De kaster sig ud i jagten på de store gevinster – på skøjtebaner, fodboldbaner og travbaner. Foruden spilleglæden er frygten for at blive tvunget til at vende tilbage til Piteå uden en krone på lommen en stærk drivkraft ved spilleriet. Med de store pengesummer følger også en ny mulighed for pludselig "at være nogen”.

Spillet heler et gammelt traume

På travebanen Solvalla lidt uden for Stockholm møder Bosse jockeyen Gabriella, som giver ham et værdifuldt tip, og sammen med vennen Lars-Erik begynder Bosse at satse målrettet på at oddse. Han bliver besat af at oddse, at kontrollere det ukontrollerbare.

Spillene giver nemlig Bosse en mulighed for at hele et traume, der har fulgt ham i mange år. Som teenager mistede han sin yngre bror i en drukneulykke, og siden da har han følt sig skyldig og været besat af at kunne forudse det uforudsigelige

Han vil kontrollere det ukontrollerbare. Både for at beskytte dem, han elsker, men sandelig også i forhold til at spille.

I mødet med gamblingen bliver det klart for Bosse, at han er en djævel til tal og statistikker og samtidig har talegaverne i orden.

Björn Elgerd i SVT-serien Spilskandalen
Josh og Bosse på tribunen til endnu et væddeløb med heldigt udfald. © SVT / Spilskandalen

Det åbner fantastiske muligheder for ham, men frustrationerne bliver også desto større, når det viser sig, at intet går som Bosse ellers havde forudset.

Gang på gang taber han på opsigtsvækkende slutresultater, og det varer det ikke længe, før Bosse opdager, at der er noget helt galt i Sports-sverige. Der foregår en hel del matchfixing.

Men snarere end at tage afstand lader Bosse sig fascinere af de uendelige muligheder, der er i det aftalte spil, og lukker øjnene for de åbenlyse farer, involveringen i matchfixingen medfører.

Smuthul i statens tipstjeneste

På en tur til hjemstavnen, hvor Bosse skal passe sin fars butik, opdager han et smuthul i den statslige tipstjenestes rutiner, som betyder, at han og vennerne Josh og Lars-Erik kan hæve enorme gevinster. I hvert fald lige indtil Therese, der er kontrollant i tipstjenesten, opdager afvigelser i Idræts-Sverige.

Erik Johansson i SVT-serien, Spilskandalen
Expressen-reporteren Thomas ”Malmen” Malmquist, spillet af Erik Johansson, bl.a. kendt fra 'Bonusfamilien'. © SVT / Spilleskandalen

På dagbladet Expressen får sportsrapporter Thomas ”Malmen” Malmqvist tips om, at alt ikke er, som det skal være i sportens verden, og grebet begynder at strammes om Bosse. Han er viklet dybt ind i en verden af store risici, skumle bookmakers og komplicerede forhold. Snart jages han af medierne, tipstjenesten og anklagere.

Den tabte uskyld

’Spilskandalen’ er en personlig, gribende fortælling om den unge Bosse, der går fra godtroende til kynisk i jagten på den store gevinst. Men det er også en fortælling om den tid, hvor den svenske sportsverden tabte sin uskyld og pludselig var domineret af skyhøje indsatser, og hvor avisforsider om matchfixing på chokerende vis rystede forestillingen om sportens Sverige i sin grundvold gang på gang.

Björn Elgerd i SVT-serien, Spilskandalen
Der er tilsyneladende tid til andet end spil for Bosse og Ylva. © SVT / Spilskandalen

I rollen som Bosse ses Björn Elgerd kendt fra bl.a. 'Tynde blå linje', og derudover finder man blandt andre Eva Melander ('Sneengle') og Erik Johansson ('Bonusfamilien') på rollelisten.

’Spilskandalen’ har premiere på SVT1 mandag den 12. september kl. 21.00 og sendes med danske undertekster i seks afsnit de følgende mandage.

Svensk tv lige nu