Sydsveriges storslåede nationalpark

Nationalpark nummer 30 viser, hvor meget Sverige har at byde på.

Ikke langt fra den danske grænse kan du opleve smuk natur og egnsunikke dyrearter. Sydsveriges nationalpark Åsnen har det hele. Og så blev den nationalpark nummer 30, da den åbnede i 2018.

Danmark kan bryste sig af nogle flotte, unikke nationalparker. Vi har Vadehavet, Thy, Mols Bjerge, Skjoldungernes Land ved Roskilde Fjord og Kongernes Nordsjælland. Mange vil dog også mene, at den danske natur, skøn som den er, ikke helt kan måle sig med vores skandinaviske fællers mere majestætiske, bjergrige og vilde natur.

Ikke så sært er de to nabolande da også konsistent i top ti over de mest besøgte lande blandt danskere – og her det er alt fra skiferie, vandreture og kajakture, der hitter. Fælles for de fleste af disse ture er, at de har naturen som centrum.

Faktisk behøver man heller ikke bevæge sig mange kilometer op i det svenske land for at møde flotte naturlandskaber.

For på næsten samme breddegrad som Randers ligger Åsnen Nationalpark i hjertet af Småland i det sydlige Sverige. Området fik sin benævnelse som nationalpark i 2018 som d. 30. af sin slags i Sverige.

rejsedestination, inspiration, sydsverige, kultur, naturFra skoven på Troldbjerget. © Nationalparkasnen.se/Catti Sammelin

Svensk natur i en nøddeskal

Åsnen blev nationalpark på grund af sin bevaringsværdige natur, sine stedspecifikke dyrearter og på grund af kvaliteter som størrelse og uberørthed.

Som det ligger i navnet, er det en park, der har betydning for hele nationen – man snakker om, at det er en del af den svenske naturarv på samme måde, som man taler om kulturarv.

Du får det hele i Åsnen, som er svensk natur i en nøddeskal. Blandt de prominente dyrearter, man kan opleve, er bl.a. elge, oddere og losser, men det er især et sandt paradis for ornitologer og andre fugleelskere med både havørne, fiskeørne, sortstrubede lommer og traner.

Floraen er ikke mindre svensk og skøn. Her kan du både opleve flotte løvskove med sjældne typer af mos, lav og svampe samt nåleskov, tyttebærbuske og marskland. Særligt bjergtagende er dog Åsnens øgruppe, hvor massevis af små øer ligger uberørte og fredfyldte i et stort søområde.

rejsedestination, inspiration, sydsverige, kultur, naturEn anderledes, arkitektonisk flot rasteplads i Åsnen. © Nationalparkasnen.se/Gunilla Lindbladh 

Mulighed for aktiviteter

Store dele af nationalparken er blevet gjort tilgængelig, og derfor at det nemt som besøgende at få sig en skøn naturoplevelse i parken. Mange af parkens attraktioner er velorganiserede, og der er lige fra rastepladser, toiletter og bålsteder til mærkede gangstier og broer – perfekt til en skovtur med medbragt picnickurv.

Selve indgangen finder man ved Sunnabron, som ligger lige ved Åsnens største ø, Sirkön. Herfra er der gangstier, som leder til Bjurkärr, der er det vel nok flotteste skovområde i Åsnen.

I den vestlige del af Åsnen finder man Troldbjerget, som hedder sådan, fordi man i den svenske folklore mente, at små trolde fejrede jul mellem klipperne.

Med den sjove sagnfortælling med i bagagen og mulighed for leg i naturen er dette en særlig attraktiv destination i parken for børnefamilier.

rejsedestination, inspiration, sydsverige, kultur, naturKlipperne på Troldebjerget. © Nationalparkasnen.se/Ingela Eriksson

For dem, der hungrer efter at røre sig, kan man også padle ude blandt øerne i enten båd eller kajak. Hvis man er til vild, utæmmet natur og overlevelsesture, er det her lige sagen, da de ubeboede øer er ren vildnis uden nogle faciliteter.

Hvis du lige nu står uden sommerferieplaner, anbefaler vi varmt at tage et smut forbi Åsnen nationalpark og se vores nabolands skønneste natur udfolde sig på bedst vis!

 

NabolandsKanalerne er din tv-guide til store film og serier fra Danmarks nabolande og din guide til alt det bedste kultur, vores nabolande har at byde på.

Natur lige nu