'Vores tid er nu' sidste sæson

Sæson 4: Den hidtil ufortalte historie om Nina og Calles kærlighedsforhold.

Skrevet d. 10 december 2020 af Trine Lykke Nielsen

Dramaserien 'Vores tid er nu' følger familien Löwander fra de spæde år efter Anden Verdenskrig og flere årtier frem. To af de bærende hovedroller er den unge, smukke og stålfaste Nina Löwander og hendes store kærlighed kokkedrengen Calle. I den ekstraordinære 4. sæson får vi den hidtil ufortalte del af deres kærlighedsforhold.

Da SVT i 2017 for første gang blændede op for kanalens nye dramaserie ”Vores tid er nu”, var der store forventninger i luften. Serien var allerede blevet omtalt som ”den største svenske dramasatsning nogensinde”, og på tegnebrættet havde den allerede fået grønt lys for en anden sæson ledsaget af et kæmpe budget. I dag, tre sæsoner senere, er der vist ikke megen tvivl. ”Vores tid er nu” formåede at udfri de tårnhøje forventninger. De mange rosende anmeldelser og seertal på over 2 millioner taler deres eget klare sprog.

Derfor blev det også modtaget med stor glæde og begejstring, da SVT tidligere på året annoncerede årets tv-julegave til alle de seere, der troligt har fulgt med i Familien Löwanders fængslende rejse fra den ekstatiske efterkrigstid frem til den kulørte hippiebevægelse et par årtier senere. Alt sammen med den familiedrevne restaurant Djursgårdsskälleren i hjertet af Stockholm som omdrejningspunkt. Den 25. december 2020 har SVT premiere på en helt ny og ekstraordinær sæson af den populære dramaserie ”Vores tid er nu”. Serien, der ellers fik sin storslåede og kronologiske afslutning med 3. sæson i efteråret 2019.

Ungdommelig kærlighed på tværs af klasseskel

En af seriens helt centrale hovedkarakterer er familiens yngste, datteren Nina Löwander. Første gang man møder Nina er i seriens allerførste afsnit. Året er 1945, krigen er netop slut og det svenske folk er ekstatisk. Befrielsen fejres i Stockholms gader, og den kåde stemning giver anledning til, at to fremmede – overklassepigen Nina og Køkkendrengen Calle – forenes kortvarigt i et kys. Nina og Calles kys bliver skæbnesvangert for dem begge, da det kort tid efter afsløres, at Djurgårdsskällerens nye kokkedreng er ingen anden end fyren bag Ninas flygtige kys, Calle.

©NIKLAS MAUPOIX/SVT

Således starter en af seriens mest populære sidefortællinger om de to unge mennesker, der på trods af mange indre og ydre udfordringer aldrig formår at give helt slip på hinanden. Den åbenlyse klasseforskel mellem de to, herunder Calles økonomiske bekymringer og Ninas dominerende matriark af en mor, Helga Löwander, laver gang på gang benspænd for deres fælles lykke. Selvom deres indbyrdes tiltrækning er stærk, så driver Nina og Calle i løbet af første sæson længere væk fra hinanden og med tiden indleder de hver deres ægteskab med en mere passende partner set med det daværende samfunds konservative blik.

En ensom kvinde i en mandsdomineret verden

Sideløbende med Ninas kærlighedskvaler, kæmper hun også med at finde sin plads i livet, bl.a. iblandt sin komplicerede familie. Under krigen har den ældste bror, Gustav, nemlig misvedligeholdt restaurantens økonomi, hvilket kaster hele Löwanders familieforetagende ud på gyngende grund.

På linje med resten af sin familie, ønsker hun at sidde med om bordet, når de vigtige beslutninger om Djursgårdskällerens fremtid skal træffes. Men de to brødre, Peter og Gustav, har hver deres agenda. De ønsker udelukkende at implementere deres egne idéer for så en dag at overtage restauranten. Samtidig lider matriarken, Helga, under en forstokket forestilling om, at Nina ikke har de rette kundskaber til at begå sig i en mandsdomineret verden, hvor magt og penge er de primære drivkræfter. Men ligesom sin mor, har Nina ben i næsen og hun vil ikke lade sig kue, slet ikke uden kamp.

©NIKLAS MAUPOIX/SVT

Men som årene går og livet folder sig ud, bliver Nina gradvist mere hvileløs og ulykkelig i sin tilværelse. Hun længes efter en anden tid og hendes gamle kærlighed Calle. I takt med at hendes indre stridigheder stiger, vokser hendes stofmisbrug. Et stofmisbrug, der i sidste ende får hende skubbet ud over kanten. På dramatisk vis slutter første sæson med, at Nina ligger i sin sygeseng, svævende mellem liv og død efter sit selvmordsforsøg. Ved hendes side sidder Calle, inden kameraet slukkes.

Da anden sæson af ”Vores tid er nu” starter, befinder vi os i 1955, og der er gået flere år siden Nina forsøgte at begå selvmord. Uden at afsløre for meget, for de seere der endnu har til gode at se de tre første sæsoner, så er Nina et bedre sted, men hun er ikke længere sammen med sin første mand. Hun har nemlig fundet sammen med Calle, der i mellemtiden er avanceret og blevet kok og godt på vej mod en lovende karriere. Og alt ånder fryd og gammen på den front i hvert fald.

En hel sæson dedikeret til historien om Nina og Calle

Mange seere har undret sig over, hvordan det gik til efter første sæson, da Calle og Nina igen blev et par. Det er præcis den historie som den ekstraordinære fjerde og sidste sæson af ”Vores tid er nu” udfolder. Sæsonen foregår i tiden mellem første og anden sæson. Det er sommer i 1951, og Nina er på rehabilitering efter sit selvmordsforsøg, mens familien Löwander driver sommerrestaurant i den svenske skærgård og Calle naturligvis er med som kok. Som sommeren skrider frem, bliver det sværere for de to unge mennesker at fornægte deres følelser for hinanden.

©PETER CEDERLING/SVT

De tre forrige sæsoner har alle været kendetegnende ved at binde sig op på konkrete historiske begivenheder og brydningstider i det svenske samfund; efterkrigstidens nye frihed og muligheder. Brattsystemets afskaffelse, der redefinerede restaurationsbranchen i Sverige, eftersom det nu var muligt for privatpersoner at købe al den alkohol, som man ønskede. For ikke at glemme den oprørske og politiske ungdomsbevægelse i 60’erne.

Indtil videre er der ikke meget, der tyder på, at det er tilfældet i denne sæson. Men det efterlader i stedet for en gennemgribende fortælleramme for seriens gennemgående kærlighedshistorie mellem Nina Löwander og Calle Svensson.
Du kan derfor godt allerede nu begynde at glæde dig til en hel sæson dedikeret til den slags fængslende kærlighed, man har svært ved at slippe igen. Se, det er en ægte julefortælling.

 

’Vores tid er nu’ sæson 4 sendt 2020. NabolandsKanalerne er din tv-guide til store film og serier fra Danmarks nabolande.

drama lige nu