Historiefortælling og stærkt dramaudbud

SVT har netop offentliggjort seriepremierer for dette efterår. Her er tre serier, du skal se.

Skrevet d. 24 august 2023 af Astrid Bugge

Efteråret er tv-højsæson, og det viser sig blandt andet ved, at SVT netop har offentliggjort alle deres hovedtitler for det kommende efterår. Endnu engang imponerer SVT voldsomt med et varieret, ambitiøst og mangfoldigt programudbud, hvor særligt drama, krimi og historiefortællingerne står stærkt.

Der er rigeligt at glæde sig til, for vi ved, at vores svenske naboer har særdeles veltrænede muskler, når det gælder produktion af netop drama, krimi og store tv-formater som historiske dokumentarer og debatskabende programmer.

Herunder kan du læse mere om et par af de titler, vi glæder os ekstra meget til. Dog er det kun et lille udvalg af alt det gode, vi har i vente, så følg med her på siden, hvor vi løbende kommer til at fortælle om alle efterårets store programmer.

Historien om Sverige

Premiere den 5. november | SVT1

Med ’Historien om Sverige’ er der lagt op til den helt store fortælling om Sverige – vores store naboland mod nord. Det er SVT’s storsatsning, og programserien består af 10 dele, der skildrer landets historie fra istiden og frem til vores dage.

Rekonstruktioner af historiske begivenheder og historiske personer flettes sammen med interviews med historikere og eksperter. Seriens fortæller er skuespilleren Simon J. Berger, som mange vil kende fra en markant anderledes rolle, nemlig som den kyniske Adam i den norske serie ’Exit’.

Nu betræder han helt andre bredder, og i den forbindelse fortæller Simon J. Berger:

Jeg har altid været en historienørd, så for mig har det været en helt utrolig mulighed for at komme tæt på den historie, som har formet vores liv og vores samfund i Sverige. Min rolle som fortæller er at være publikums guide gennem historien og lede dem gennem de dramatiske epoker og begivenheder, der har formet vores land. Jeg lover en spændende og fascinerende rejse gennem Sveriges historie, hvor vi starter i istiden og fortsætter helt frem til vore dage.

Sveriges og Danmarks historier er flettet sammen

Samtidig understreger Berger, at når man fortæller et helt lands historie på 10 timer, så er der også en hel masse man ikke fortæller. Undervejs i skabelsen af serien er det hele tiden en øvelse i at vælge begivenheder ud og se på, hvad der samlet set er med til at fortælle den historie, vi er mest fælles om.

Og på samme måde som vi ikke kan tale om Danmarks historie uden også at tale om Sverige, afslører Simon J. Berger også, at man ikke kan fortælle Sveriges historie uden også at inddrage centrale kapitler om Danmark.

En kæmpe produktion

Der er ingen tvivl om, at ’Historien om Sverige’ er en kæmpe produktion. Indspilningen er foregået på 200 forskellige steder i Sverige og har taget halvandet år. Samtidig har ca. 300 eksperter hjulpet til med at få seriens fakta på plads, og 100 af dem medvirker selv i serien.

Når det gælder de store historiske rekonstruktioner har ca. 1500 statister medvirket, og den Oscarbelønnede komponist Ludwig Göransson har sammen med medkompositør Per Gunnar Juliusson komponeret ledemotivet, mens den øvrige musik er komponeret af Joel Danell og Edvin Kunze Nahlin.

Simon J. Berger sender en hilsen til danskerne.

Det store serieprojekt er også et samarbejde mellem museer, biblioteker og andre kulturinstitutioner i hele Sverige, og producenterne bag er Patrick Bratt og Wahren.

’Historien om Sverige’ vises i 10 afsnit. Samtidig kommer satsningen på Sveriges historie også til udtryk i en lang række andre programmer på SVT i løbet af efteråret og vinteren i alt fra børneprogrammer til kultur-, fakta- og særlige eventprogrammer.

Taelgia

Premiere den 22. september | SVT1

Intet efterår uden en nervepirrende dramakrimi fra SVT, og 2023 er ingen undtagelse.

’Taelgia’ hedder det moderne mafiadrama, der har de familiære og venskabelige relationer i fokus. Serien foregår i Södertälje, lidt syd for Stockholm, hvor familier, politi og kriminelle står i en krydsild af loyalitet, krav og skyld.

Midt i dette forsøger nogle unge mennesker at finde en vej til et bedre liv end den kriminelle løbebane, der ellers er ridset op for dem.

'Taelgia' har premiere den 22. september. © SVT 

Men rundt om dem står de ældre kriminelle, der er dybt afhængige af de unge stikirenddrenge og -piger. Det ligger i kortene, at de sælger stoffer og ellers tuner deres knallerter, indtil de en dag tvinges til at påtage sig farligere og mere alvorlige opgaver med en blanding af frygt og stolthed over den betroede opgave.

Dramaserien ’Taelgia’ er de unges fortælling, men også deres families, deres undrende søskendes og fortvivlede forældres, som kæmper for at holde deres børn på rette spor. Bag idéen og seriens koncept står Jens Östberg.

Holde sammen

Premiere den 27. oktober | SVT1

Følelsesladet og humoristisk drama får vi i dramaserien ’Holde sammen’, en varm dramakomedie om de to søstre Lina og Petra og deres familier i Ystad. Søstrene er hinandens modsætning og sammenstødene bliver ind i mellem aldeles højlydte, men de er heldigvis også eksperter i lynhurtig konfliktløsning.

Da deres far, Kenneth, får en Alzheimers-diagnose bliver alles liv vendt på hovedet. Noget må gøres. Men Lina og Petra er i første omgang totalt uenige om, hvad der skal ske.

'Holde sammen' har premiere den 27. oktober. © SVT 

Hvordan håndterer man en så alvorlig diagnose uden at blive alt for tungsindig – i hvert fald ikke hele tiden? For er det overhovedet muligt at behandle den komplekse sygdom med humor?

I ’Holde sammen’ er der i hvert fald meget der tyder på lige netop det. 

Masser af drama på NabolandsKanalerne

Find alle serierne på SVT1, og husk at flere tv-distributører tilbyder streaming af alle serierne i 90 dage, efter det sidste afsnit er blevet sendt. Så det er bare at se med, når du selv har tid og lyst.

Følg med her på siden for alle de kommende premierer på SVT, NRK, ZDF og ARD.

Find alle ugens aktuelle tv-programmer i tv-guiden.