Magten - en prisvindende politisk dramaserie

Magtspil, drama og Norges første kvindelige statsminister: NRK er klar med ny dramaserie.

Skrevet d. 22 juni 2023 af Anna West Larsen (opdateret d. 16. oktober 2023)

Se interview:

Efter sidste sæson af seersuccesen 'Exit', ruller NRK's nye, store store dramaserie 'Magten' nu over skærmen. En sjov og livlig politisk serie baseret løst på den virkelige historie om Gro Harlem Brundtland, Norges første kvindelige statsminister.

Hvad kan vi forvente? 

Året er 1974. Vi er tilbage til interne magtkampe i Arbejderpartiet, hvor de heftige personlige stridigheder mellem Reiulf Steen, Odvar Nordli og Gro Harlem Brundtland genskabes.  

Kulissen er 2021. Serien blander fortid og nutid og tager os med tilbage til Brundtlands vej til den norske statsministerpost. Fortællingen foregår i kulisserne fra vores nutidige, moderne verden, hvor elektriske løbehjul og smartphones præger Oslos gader – hvilket seriens karakterer dog ikke er bevidste om.

Kathrine Thorborg Johansen spiller Gro Harlem Brundtland i serien. ©Motlys/Erika Hebbert 

Politisk magtkamp

Den politiske dramaserie omhandler perioden 1974-1981, der var fyldt med konflikter mellem Arbeiderpartilederne. Over 12 afsnit skal Gro Garlem Brundtland redde partiet, der smuldrer i magtkampe.

Vi starter helt tilbage i 1974, hvor Brundtland for alvor trådte ind på den politiske scene, da hun blev miljøminister i Arbeiderpartiets regering.

Prisvindende serie

'Magten' har vundet prisen for bedste serie og bedste musik til årets seriefestival i Cannes. Musikken er produceret af Kåre Christoffer Vestrheim, Kristoffer Lo, Andrea Horstad og Eivind Helgerød.

Fem år efter, da den daværende statsminister Odvar Nordli trådte tilbage på grund af svigtende helbred, var der stærke kræfter i Arbeiderpartiet og fagbevægelsen, der ikke ønskede, at Brundtland skulle overtage statsministerposten.

Serien følger de voldsomme magtkampe, der ender med, at Brundtland blev partileder – og hun blev dermed Norges første kvindelige statsminister.

Arbeiderpartiet blev første gang repræsenteret i Stortinget i 1903 og har fra slutningen af 1920'erne været Norges største parti. ©NRK

En hilsen til danskerne

For at varme op til premieren på 'Magten', var NabolandsKanalerne en tur til presseevent i Oslo for at hilse på holdet foran og bag kameraet. 

Vi mødte Anders Baasmo, som mange kender fra 'Exit' sæson 3, og hovedrolleindehaveren Kathrine Thorborg Johansen, som enkelte måske vil genkende fra mindre roller i danske film som 'De forbandede år' og 'Vildmænd'.

De kommer her med en lille hilsen til deres danske publikum:

Se med på NRK med danske undertekster

De første 6 afsnit er kørt over skærmen og er lige nu tilgængelige som streaming hos flere tv-distributører.

Afsnit 7 vises søndag d. 7. januar kl. 19.50 på NRK1. Afsnit 8-12 vises de efterfølgende søndage. 

Læs mere om at se nabolands-tv via digitale tjenester.