Mord, minedrift og hemmeligheder i Lautsitz

Et kvindemord bringer politibetjent Maik tilbage til sin hjemstavn i ARD's nye tempofyldte krimiserie 'Lauchhammer'.

Skrevet d. 27 september 2022 af Astrid Bugge

Som erfaren efterforsker rejser Maik Briegand tilbage til hjemstavnen for at efterforske et mord på en ung kvinde. Efterforskningen bringer langt flere hemmeligheder frem i dagens lys end dem, der relaterer sig til mordet. Sagen kræver, at Maik hæver sig over sin egen fortid og kan se sammenhænge mellem fortidens og nutidens forbrydelser.

Et mystisk mord på en ung kvinde bringer politibetjent Maik Briegand tilbage til sin hjemstavn, Lauchhammer, hvor hans far var betjent i DDR-tiden.

Sammen med sin nye kollega Annalene Gottknecht skal Maik opklare mordet, der er omgærdet af mystik. De første spor i sagen tyder på en seksualforbrydelse, og hurtigt viser det sig også, at offeret var involveret i narkohandel med den lokale bande.

Skridt for skridt bringer Gottknecht og Briegand fortidens hemmeligheder frem i dagens lys, og skridt for skridt bliver Briegand også konfronteret med sin egen fortids traumer.

ARD
Annalena Gottknecht er Maik Briegands nye kollega, og de er langt fra enige om alting. © ARD / Lauchhammer

Som helt ung betjent startede han nemlig på den lokale politistation, og derfor er der stadig mange, der genkender ham som ”lille Maiki”, noget han nu med alle tænkelige kneb forsøger at frigøre sig fra.

Og det viser sig, at ingen forbrydelse står alene eller uden forbindelse til sin historie.

Byens og familiens konflikt

Byen Lauchhammer, der hidtil har været domineret af brunkulsudvinding, befinder sig nu i en turbulent tilstand på tærsklen til en ny æra uden kul.

Lokalområdets konfliktfyldte omvæltningerne har også voldsomme konsekvenser for Maik og hans familie. Hans svigerfamilie på den ene side arbejder stadig i minedriften, mens Maiks 17-årige datter Jackie på den anden side er aktiv modstander af brunkulsudvinding på grund af de miljøbelastende konsekvenser, minedriften har.

Fronterne er trukket klart op, og Maik skal ikke kun agere betjent i sit professionelle liv, men store dele af tiden også i privaten.

Brikkerne skal samles

Mens Annalena noterer alle fund og de mindste fremskridt i efterforskningen detaljeret i sin journal – i første omgang til Maiks store morskab – står det klart, at Maik forsøger at skjule historier fra fortiden.

Hans gamle venner og kolleger dukker op og afslører lyssky sandheder, blandt andet at Maiks far gik på førtidspension fra stillingen som politimand under DDR og siden har forsøgt at drukne sin skuffelse og livslede i alkohol.

ARD
Det er mordet på en ung kvinde, der bliver startskuddet for optrævlingen af en række forbrydelser i krimiserien 'Lauchhammer'. © ARD / Lauchhammer

Da det står klart for Annalena, at Maiks forbindelse til fortiden forhindrer ham i at se klart og efterforske mordet på den unge pige med åbent sind, må hun konfrontere ham og tvinge ham til at samarbejde.

Først da de formår at sammensætte Annalenas fakta med Maiks historier og kendskab til lokalområdet, forstår de fortidens indvirkning på nutiden. Og kan – måske – løse mordgåden om den unge kvindes tragiske skæbne.

Et område i forandring

ARD’s nye krimiserie foregår i det østtyske Lausitz, i området, der grænser op til Tjekkiet og Polen. I øjeblikket er det et af de mest omskiftelige områder i Tyskland, der er ved at gennemgå store forandringer. Det gælder både klimaændringer, regionens kultur og erhvervsliv.

Når vi ser på klimaforandringerne, er udfasningen af kulindustrien i dette område lige så klimamæssigt presserende, som den er både økonomisk og socialt udfordrende. For befolkningen i Lausitz indebærer udfasningen af kulmineindustrien derfor ikke kun nye muligheder men også tabet af en den livsform, de kender.

ARD
Annalena Gottknecht er en af de to centrale kriminalefterforskere i ARD-serien 'Lauchhammer'. © ARD / Lauchhammer

Med krimiserien ’Lauchhammer – døden i Lausitz’ bringer ARD regionens spændende historier frem for landets tv-seere og det endda lige op til den særlige dato 3. oktober, der markerer Tysklands genforening.

’Lauchhammer’ har premiere på ARD onsdag den 28. september kl. 20.15, hvor afsnit 1 og 2 sendes i umiddelbar forlængelse af hinanden.

Afsnit 3 og 4 sendes den 5. oktober kl. 20.15, og afsnit 5 og 6 sendes den 12. oktober. Alle afsnit vises med danske undertekster.

Husk, at serien også er tilgængelig on demand og som streaming hos flere tv-udbydere, når hvert enkelt afsnit har været at finde på flow.