Norsk nationaldag, traditionen tro

Vajende flag og folkedragter: Hvad er den norske nationaldag?

Skrevet d. 15 maj 2024 af Frederikke Blom

Hvad skal du fredag d. 17. maj? I biografen, på bar eller nyde en aften på sofaen? For nordmændene er dette ikke et spørgsmål – de fejrer nemlig nationaldag med alt, hvad det indebærer. Og hvad er det nu lige, det er?

(Psst, se også nederst i artiklen, hvor vi anbefaler seks norske serier, du bør streame lige nu)

For præcis 210 år siden underskrev og beseglede nordmændene landets grundlov efter deres udtrædelse af personalunionen, som Danmark og Norge var blevet i, siden Sverige forlod Kalmarunionen i 1523.

Danmark og Norge var nemlig på den tabende side i Napoleonskrigene i 1814, og Danmark var af flere årsager nødsaget til at afstå Norge til Sverige, som var allieret med Storbritannien. I krigens efterspil forsøgte Norge indledningsvist at opnå fuld selvstændighed. En norsk nationalforsamling vedtog enstemmigt en landsforfatning, som blev underskrevet af et nyetableret norsk Storting d. 17. maj 1814.

Sverige tillod imidlertid ikke dette og indledte derfor et felttog mod Norge. En våbenstilstandsaftale, Mosskonventionen, blev dog snart indgået, og i denne endte Sverige med at anerkende, at Norge kunne have sin egen forfatning, mod at Norge accepterede at indgå i en personalunion med Sverige. På trods af personalunionen var selve datoen for det, der skulle blive landets nationaldag, 17. maj, blevet til.

Den traditionsbundende fejringstradition kom først senere. D. 17. maj 1833 holdt forfatteren Henrik Wergeland landets første offentlige nationaltale, i 1836 fejrede Stortinget første gang Norges nationaldag, og i 1870 foranledigede Bjørnstjerne Bjørnsson, forfatteren til den norske nationalsang ”Ja, vi elsker dette landet”, det første børneoptog i den norske hovedstad, fhv. Kristiania, som snart blev en fast tradition.

Nutidens 17. maj indeholder mange traditioner, der både inkluderer morgenmad, nationaldragt og skolemarcher med fanebærer forbi Det kongelige slott i Oslo. Lad os tage et nærmere kig på dem.

17. maj-morgenmad

Ingen 17. maj uden ”17. maj-morgenmad”. Morgenmaden spises både hjemme og i de norske byers gader og stræder, i selskab med gode venner og naboer. Her serveres bl.a. friskbagt brød, røræg, røget laks og champagne til de voksne. Maden på bordene er flot anrettet, og der er pyntet op med norske flag rundt omkring.

En 17. maj morgenmad som portrætteret i NRK-serien 'Skam'. ©NRK

Nationaldragten

Der er heller ingen 17. maj uden den norske nationaldragt. Nationaldagen er nemlig en oplagt mulighed for nordmændene til at iklæde sig deres farverige nationale klæder – også kaldet bunader.

Opblomstringen af nationaldragten skete løbende i perioden mellem 1814 og i dag. Under unionstiden med Sverige begyndte nordmændene at lede efter nationale symboler for at fremme den norske nationalfølelse. Her kiggede de bl.a. på gamle håndværkstraditioner fra hele landet, der repræsenterede og omfavnede den norske kultur. I dag findes der flere hundrede forskellige folkedragter i forskellige farver og stilmønstre, der indikerer hvor i Norge man kommer fra, eller hvor ens forældre har rødder. Til kvindedragterne hører tilmed en række sølvsmykker.

Norge fejrer 17. maj på NRK1, hvor kanalen 'gratulerer med dagen'. Værterne for dagen er Kirsti Falch-Nilsen, Nadia Hasnaoui og Noman Mubashir. ©NRK

Skolemarch

Over hele Norge er børnenes parader et af de helt centrale elementer i 17. maj-fejringen. Her deltager mange skoler med marcherende skolebands og et utal af farver og flag. Hver skole bliver ført frem af en fanebærer. I Oslo passerer de mange skoleelever Det kongelige slott, hvor den royale familie hilser fra balkonen.

Det årlige "barnetoget", børneoptoget, - her fra Arendal kommune. ©NRK

Paraden er blevet kendt i hele verden og tiltrækker hvert år tusindvis af turister. Den vises også på landsdækkende fjernsyn. Hele dagen dækkes på NRK1, og  kl. 19:30 kan du se programmet 'Tillykke med dagen, Norge', hvor der vises højdepunkter fra de festlige begivenheder (dog uden undertekster). 

Vi ønsker et rødt, hvidt og blåt tillykke til vores norske naboer med nationaldagen!

Serier, du kan streame lige nu

Hvis du mangler en serie at streame lige nu, kan vi anbefale følgende dokumentar-og dramaserier fra vores norske naboer:

  • Olav fra Kvipt (den norske Bonderøven)
  • Nyt blod (en familienaturpark skal overdrages til datteren Marie)
  • Jens i Mongoliet (vildmarksmanden Jens tager på nye eventyr) 
  • Cammo (om det unge influencerpar Cammo og Kamilla)
  • Jazzeventyret (hvordan blev Norge en stor jazznation?)
  • Cowboyen og kongen (om den excentriske nordmand og cowboy Arvid)

Sådan ser du NabolandsKanalerne

Du kan se serier fra dine nabolande med danske undertekster, hvis du har et tv-abonnement hos fx Norlys, YouSee, Waoo, Altibox eller hos en antenneforening.

Læs mere her

Norsk tv lige nu