Serier du skal se denne jul

En efterforsker taber kapløbet mod morderen, og en konge er på vej til at miste tronen - tre nye serier du kan se i dagene efter jul.

Skrevet d. 20 december 2021 af Morten Rohde

Traditionen tro udkommer nogle af årets største produktioner i juledagene, og ingen undtagelse er 2021, hvor imponerende historiske kulisser møder gysende krimi i nogle af SVT og ARD's største vinterserier.

Du skal altså gøre dig mere end almindeligt umage for at kede dig i dagene efter julen og omkring nytår.

ny serie, eldorado kadewe, ard, julen 2021, tysk tv© ARD/Eldorado KaDeWe

Forbudte forhold i 'En kongelig affære'
25. december på SVT1.

Da Gustav møder Kurt, bliver det starten på en forbudt og hemmelig relation.
Men deres forhold skal snart gå en sikker død i møde.

Danske undertekster på nabolands-tv

NRK, SVT, ARD og ZDF sender deres største udsendelser med danske undertekster. Nabolandskanalerne.dk er din guide til det gode indhold.

For 30’erne er ikke tiden, hvor to mænd kan finde sammen. Især ikke når man som Gustav er regerende konge.

Således opsummeres serien 'En kongelig affære', der er baseret på virkelige hændelser fra 1930'ernes royale gemakker.

Gemakker, i hvilke den svenske Kong Gustav d. 5. indledte en seksuel affære med en anden mand, Kurt Haijby, der år forinden var blevet dømt for intet mindre end mord på en politimand.

En kongelig affære

SVT1 | 25. december

Eldorado KaDeWe

ARD | 27. december

Fadæsen resulterede i, at kongehuset måtte betale, hvad der svarer til adskillige millioner nutidskroner, for at dølge en skandale, der nemt kunne være blevet afslutningen på det svenske monarki.

Efter sigende i hvert fald, for der er fortsat ikke helt enighed blandt historikerne om, hvad der foregik mellem Haijby og den svenske konge.

Men tættere på sandheden forsøger SVT altså at komme med serien, der på flot og dramatisk facon viser, hvad der, så vidt det forlyder, skete bag lukkede døre i det svenske kongehus.

ny serie, en kongelig affære, svt, premiere, julen 2021, svensk tv© SVT/En kongelig affære

Serien får premiere d. 25. december kl. 21.00 på SVT1 og sendes i fire afsnit.

Også ’En kongelig affære’ bliver tilgængelig hos tv-udbydere, der tilbyder streaming eller catch-up-funktioner.

20'er-drønet 'Eldorado KaDeWe'
27. december på ARD.

Berlin efter Første Verdenskrig: Hovedstaden i den endnu unge tyske republik er sunket ned i fattigdom, vold og kaos.

Men midt i det hele forsøger det etablerede stormagasin KaDeWe, fortsat at drive forretning og brande sig på luksus og skønhed.

Den unge Harry Jandorf, der netop er vendt hjem fra krigen, finder sig en ny beskæftigelse i at hjælpe magasinet til at gøre en ende på en længere bølge af væbnede røverier.

Med risikovillighed forsøger han at nytænke familieforetagendet, som faren Adolf forsøger at drive med noget mere konservativ forsigtighed.

ny serie, eldorado kadewe, ard, julen 2021, tysk tv© ARD/Eldorado KaDeWe

Samtidig forsøger den yngre søster Fritzi at finde sin plads i livet. Men i sin jagt på den rette ægtemand finder hun sig i stedet forelsket i en kvinde.

1920’ernes bagkulisse er på alle måder en tid for nye bevægelser i samfundet. Men som bekendt skal alting have en ende før eller siden.

Bag serien er den prisvindende filmskaber Julia von Heinz kendt fra. bl.a. 2021's Tyske Filmdage, hvor hun var aktuel med filmen ’Und morgen die ganze Welt’.

’Eldorado KaDeWe’ har premiere d. 27. december kl. 20.15 på ARD og bliver tilgængelig som streaming hos flere tv-udbydere umiddelbart efter.

ny serie, eldorado kadewe, ard, premiere, julen 2021, tysk tv© ARD/Eldorado KaDeWe

Den mentalkriminale 'Hurtigere end angsten'
1. januar på ARD.

Med episodetitler som ’Dæmoner’, ’Rotter’, ’Inferno’ og ’Frihed’ lægger ARD’s nye krimiserie ikke skjul på, hvad den har i sinde at gøre.

Plottet, der er centreret omkring efterforskeren Sunny Beckers jagt på en undsluppen voldtægtsmand og seriemorder, byder på højspændt action og psykologisk mørke scener, der viser menneskets ypperste ondskab.

Becker er netop vendt tilbage til jobbet efter en sygemelding. Hun kæmper med angst efter en tidligere episode i sit liv, men øjner i en sag om en undsluppen, diabolsk seriemorder en mulighed for at befri sig selv fra det allestedsværende traume.

Inden længe lykkes det hende at stå ansigt til ansigt med morderen Haffner, men i hendes iver formår den udspekulerede morder at undslippe hende.

hurtigere end angsten, ny serie, ard, julen 2021, tysk tv© ARD/Hurtigere end angsten

Jagten fortsætter, og Haffner viser sig gang på gang at være et skridt foran politiet. Da Becker gentagne gange lider nederlag til Haffner, forøger hun at lokke ham i en fælde.

Hendes uforsigtige pågåenhed og psykiske ustabilitet ender dog snart med at få hende fjernet fra sagen, og efterforskningen fortsætter uden hende. Men da politiet senere endelig får indkredset Haffner, skal det vise sig, at de ikke kan komme uden om at inddrage Becker igen.

Plottet er gjort af klassisk højhastighedskrimistof, og serien har klare paralleller til de senere års store nordic noir-krimier.

hurtigere end angsten, ny serie, ard, julen 2021, tysk tv© ARD/Hurtigere end angsten

’Hurtigere end angsten’ har premiere på ARD d. 1. januar kl. 21.45 og sendes i dobbeltafsnit 1., 2. og 8., januar samme tidspunkt.

De enkelte afsnit kan efter udsendelse ligeledes findes i streaming og catch up-universer hos flere tv-distributører.

Hurtigere end angsten

ARD | 1. januar

Hele ugens tv-program

På NabolandsKanalerne er der altid en ny serie at springe med på og en film at se frem til. Se ugens fulde program i tv-guiden.

Gå til tv-guiden

Din guide til en seriesikker juletid

Ud over de største serienyheder guider vi over julen også løbende til gode film, dokumentarer og fjernsynsoplevelser på NabolandsKanalerne.

Følg med på forsiden, hvor du altid finder ugens tv-højdepunkter.

Se tv-guiden for alle ugens aktuelle tv-programmer med danske undertekster.

på nabolandskanalerne lige nu