”Det er berigende at se film og tv fra sine nabolande”

Interview med Asta Kamma August om serien 'Hændelser ved vand' og betydningen af at dyrke nabolandskultur.

Skrevet d. 2 marts 2023 af Mikkel Krebs Behnke

Asta Kamma August er på vej mod sit helt store gennembrud. Efter at have medvirket i serier som 'Sygeplejeskolen', 'Sex', 'Bedrag', 'Riget' og film som 'Pagten' er den dansk-svenske skuespiller på vej til at slå sit navn helt fast.

Som datter af den danske instruktør Bille August og den svenske skuespiller Pernilla August har hun levet med lidt af en tung film-arv. Men senest med den svenske serie 'Hændelser ved vand' er hun godt på vej til at træde ud af sine forældres skygge og funkle i egen ret. En serie, der pudsigt nok også har både mor Pernilla og søster Alba på rollelisten!

'Hændelser ved vand' er historien om et brutalt mord ved elven, der løber gennem skovene ved Svartvattnet i Jämtland. Annie Raft (Asta Kamma Rosa) og hendes seksårige datter ankommer med bussen en sommerdag og bliver imod forventning ikke afhentet af hendes kæreste, miljøaktivisten Dan.

Da de til fods begiver sig mod det kollektiv, hvor de skal leve det enkle liv i pagt med naturen, står de pludselig foran to blodige lig i et lille telt ved en elvbred. Det makabre fund kommer til at præge både dem og det hele det lille samfund, og der skal gå hele 18 år, før det kommer op til overfladen, hvad der egentlig skete den sommernat.

Asta Kamma August i Hændelser ved vandJannie står pludselig midt i et gerningssted. © SVT/Hændelser ved vand

En kollektiv oplevelse med duft af method acting i Twin Peaks-landskab

Serien foregår i det nordlige Sverige, sydøst for Lapland. Et sted præget af åbne vidder, store skove, søer og elve. Selvom Asta Kamma August er svensker, havde hun før indspilningerne til serien aldrig besøgt området. Stedet gjorde stort indtryk på hende – og det samme gjorde indspilningerne og den kollektivistiske følelse, der prægede optagelserne et så afsondret sted:

"Jeg har brugt det meste af min tid i Sydsverige, i Skåne og Småland. Jeg har aldrig været nord for Sundsvall, der er midt i Sverige, så det var første gang, jeg prøvede at komme så langt op. Jeg kan huske, at vi alle talte om, at stedet virkelig mindede meget om området i 'Twin Peaks'.

Det var virkelig en fed oplevelse, hvor der virkelig kom en kollektiv fornemmelse, som jeg aldrig har prøvet før – også selvom det var kæmpestort cast. Vi boede alle sammen på det samme hotel, og jeg synes, at det interessante var, at vi jo netop i serien selv spillede et kollektiv. Så de af os, der spillede sammen i det fiktive kollektiv i serien, blev af direkte årsager knyttet ret tæt sammen også selv, når vi ikke var på optagelser."

Asta Kamma August i Hændelser ved vandJannie Raft med sin datter. © SVT/Hændelser ved vand

Når hun forklarer om indspilningernes rammer, er det svært ikke at tænke i retning af method acting – om instruktøren Michael Marcimain bevidst har forsøgt at skabe en kollektiv følelse uden for set for at kunne overføre det til selve settet.

"Ja, der gik vel en form for method acting i det. Jeg skal dog sige, at stemningen nu var noget, hvis ikke en del, bedre imellem os, når vi ikke optog.

Vores instruktør, Michael Marcimain, boede i en campinghytte, mens vi andre var indlogeret på hotel. Vi havde ikke rigtig mulighed for at lave mad, og derfor lavede han store middage, hvor han inviterede alle fra det fiktive kollektiv for at samle os – og skabe og bevare stemningen fra settet. Det var vel et forsøg på at ryste og knytte os yderligere sammen."

Hvad gør fortælling i 'Hændelser ved vand' interessant for dig?

"Der er virkelig mange ting. Jeg synes især, persongalleriet er spændende, for man følger jo flere karakterer, og alle kæmper med forskellige ting. Nu har jeg måske også haft lidt større fokus i min læsning på karakteren Annie, som jeg spiller, og hendes kamp og den velvilje, det håb og den drøm, hun har for at finde noget bedre. Hun forsøger hele tiden at gøre det godt og tilgive hendes kæreste, der svigter hende gang på gang, men der er på trods en konstant vilje i hende til at ville det gode, som jeg fandt meget gribende.

Scene fra Hændelser ved vandLokalsamfundet i serien bærer på mange indviklede relationer. © SVT/Hændelser ved vand

Og selvom mange af seriens hændelser udspringer af det mord, der finder sted, er det jo ikke en krimifortælling som sådan, da den i høj grad handler om det miljø og de mennesker, der befinder sig omkring mordet."

Så hvad kan seeren så forvente sig af 'Hændelser ved vand'?

"Man kan forvente et virkelig flot og meget interessant portræt af Sverige og ikke mindst Udkantssverige – noget jeg ikke har set så meget før. Det er en historie om storbyen, den affolkede udkant og de mange spændinger, der kan opstå. Og det er derfor, jeg synes, den kan noget helt særligt."

En vellykket filmatisering af en anmelderrost og folkekær roman

Serien er baseret på Kerstin Ekmans anmelderroste og folkekære roman af samme navn. En bog, hun modtog Nordisk Råds Litteraturpris for i 1994, og som samtidig også blev hendes internationale gennembrud. Som i flere af hendes romaner lykkes det Ekman at bruge kriminalromanen med dets mord og gåder og forene det med en realistisk skildring af et isoleret samfund ved en sø – langt væk fra alting. Romanen er fyldt med stærke og dybfølte menneskeskildringer, som også byder på sanselige beskrivelser af det barske svenske landskab.

Alba August i Hændelser ved vandSøsteren Alba August er også at finde i serien. © SVT/Hændelser ved vand

Det er jo ingen hemmelighed, at bogformatet er enormt populært, og der har været bred enighed om, at det er et modigt valg at give sig i kast med den fortælling. Er det noget, I har været bevidste om?

"Det pres tror jeg, at instruktøren Michael har taget på sig og måtte lide under alene. Den har flere gange været i omløb til at blive filmatiseret som spillefilm, men jeg tror helt klart, at denne version er blevet hjulpet frem af sit serieformat, da persongalleriet er så stort. Her får man en større mulighed for at kunne fordybe sig ordentligt i alle karaktererne."

Hvad tænker du om måden, bogen er blevet filmatiseret på?

"Jeg har læst bogen mange gange. Men jeg synes faktisk virkelig, at det er blevet en vellykket filmatisering af bogen. Og her må jeg især rose scenografien, da jeg virkelig synes, at den formår at indramme stemningen fra bogen perfekt. Her tænker jeg på den sådan støvede, slidte 70’er-vibe og -"look" der er på spil. Det sætter for mig den helt rette stemning i serien, som er så vigtig, når man skal filmatisere et bogformat.

Og så synes jeg virkelig også, at instruktøren Michael Marcimain har formået at indfange en undertrykt tone, som jeg også oplevede i bogen. Der er virkelig mange karakterer, der ikke snakker med hinanden, men som alligevel har mange skjulte hensigter og hemmeligheder. Og det er ligesom det tryk, det konstante ubehag, der ligger i bogen, som jeg synes, at han sammen med musikken og kameraarbejdet har indrammet glimrende."

August-familien har præget serien. Og selvom de hver især har prøvet at spille sammen før, er det altid en speciel oplevelse at spille sammen og over for sin familie. Men for Asta Kamma August blev det aldrig rigtig familiært på settet:

"Faktisk spillede jeg aldrig rigtig sammen med min søster Alba eller min mor Pernilla. Jeg tror kun, at vi havde én optagedag, hvor vi alle var på set, for ellers havde vi ikke nogen scener sammen. Vi optog de to tidsperioder hver for sig. Og det første, vi optog, var scenerne fra 1970'erne, hvor jeg var med, og så min mor og søster derefter ved optagelserne, som foregår i nutiden. Jeg havde selvfølgelig nogle samtaler med min mor, da hun spiller den samme person som mig blot ældre, men ellers var det to forskellige hold, der optog serien."

Pernilla August i Hændelser ved vandSerien portrætterer Annie Raft over flere årtier. Den ældre Annie Raft spilles af Pernilla August. © SVT/Hændelser ved vand

"I Sverige er der nok en større grad af konfliktskyhed"

Som datter af en dansk far og en svensk mor er Asta Kamma August blevet formet og præget af Danmark og Sverige – af dansk og svensk kultur. I dag bor hun i Stockholm, hvor hun også er opvokset, men har i perioder boet i Danmark. Derudover har hun også optrådt i film- og tv-produktioner i begge lande. Derfor har hun et indgående kendskab til de to kulturer – og ikke mindst de forskelle, der måtte være.

Ser du nogle forskelle mellem det at være på en dansk og et svensk film-set?

"Altså i og med at vi er naboer er det jo ikke, fordi der er nogle kæmpestore forskelle. Men der er nok nogle forskelle i arbejdskulturen: I den danske vil jeg klart mene, at der er en mere ligefrem tilgang, hvor man snakker lidt mere lige ud af posen og siger, hvad man mener. Måske er der så også lidt flere konflikter, fordi folk tør sige, hvad man mener.

I Sverige er man lidt mere høflige og tager lidt færre konflikter. Og jeg tror egentlig, at jeg foretrækker den danske model lidt mere, fordi jeg nok er lidt mere svensk i det, og jeg synes, at det er rart at blive skubbet lidt og presse mig selv til at sige fra, hvis noget er galt. Jeg oplever, at det er nemmere at sige fra i Danmark, og det er også nemmere at komme videre, når nogen har sagt fra. Og forskellen ligger selvfølgelig i, at der i Sverige nok er en større grad af konfliktskyhed.

Asta Kamma August i Hændelser ved vand© SVT/Hændelser ved vand

Der er også en helt anden høflighed i Sverige, som jo også er positivt, men faren kan være, hvis folk går og holder inde på nogle følelser og tanker."

Hvorfor er det for dig betydningsfuldt, at vi ser hinandens film og tv-produktioner?

"Jeg synes egentlig grundlæggende, at det er berigende at se film fra hele verden og selvfølgelig også fra vores nabolande. Men jeg tænker måske, at når vi lever i en globaliseret verden, hvor det er så nemt at få nyheder og informationer, og vi nærmest har verden i vores baglomme, kan der være noget rart og værdifuldt i at kunne zoome ind i ens nærområde. Jeg tror, at det er ret vigtigt at vide hvilke tanker og strømninger, der foregår i de lande, der ligger nærmest en. Det synes jeg i hvert fald er ret givende."

'Hændelser ved vand' nu hos flere tv-distributører

'Hændelser ved vand' har netop været sendt på SVT1 og kan nu ses hos tv-distributører, der tilbyder streaming af nabolandsudsendelser.

Undersøg hos din distributør, om du har adgang.

Læs mere om streaming og adgang til nabolands-tv.

Svensk tv lige nu

Med danske undertekster