Historisk hotte madprogrammer

De skal smage på fortidens madretter, og de skal passe på ikke at brænde sig i to aktuelle og fornyende serier.

Skrevet d. 16 maj 2023 af Morten Rohde

Et fortrin har de, svenskerne, med deres vidder og bredder og deres frodige natur, der byder på smagfulde kantareller, springende vildlaks og utallige vildtarter.

For sådanne kan udnyttes i madlavningen med vildtkødet og de syrlige bær som elementer i fuldendte måltider.

Og netop de smagfulde svenske måltider kommer i fokus de kommende uger på SVT1, hvor to serier byder på historiske smagsprøver på retter fra tidligere tider og en kokkedyst, hvor der kun må bruges åben ild.

Få udvidet dit madrepertoire og bliv klogere på de svenske måltider på SVT. © NabolandsKanalerne

Hvordan smagte de gamle dage?

I 'Historien gennem mad' står den på grisefødder, grævling og morgenmadsøl.

De i dag knap så svenskklingende madvarer er nemlig nogle af de serveringer, som tv-vært Erik Haag og madanmelder Lotta Lundgren skal sætte til livs i en kulinarisk rejse gennem tiden.

I seks afsnit klæder de sig efter tidligere tider – det 17., 18., 19. og 20. århundrede – og forsøger gennem maden at forstå, hvordan det var at leve og spise i tidligere tider.

En uge i 1600-tallets stormagtstid byder i første episode på stor paryk på hovedet og kogt ged i solbær og østers med brændenælder på tallerkenerne – og måske sådanne retter faktisk kan have medicinske fordele?

Lotta Lundgren og Erik Haag. © SVT/Historien gennem mad

I følgende episoder skal de to værter bl.a. (gen)opleve 70'ernes brune gryder og billige fondue og rejse til spiseborde, som de så ud under 1800-tallets punchfester og 1920’ernes sprængfarlige politiske klima.

Undervejs får de besøg af flere kendte ansigter, bl.a. 'Babel'-vært Jessika Gedin og forfatter Alex Schulman.

Seriens første afsnit blev sendt 21. maj på SVT1 og kan findes on demand hos din tv-udbyder. 

Ildkundskab og mad under åben himmel

Endnu flere kendte svenskere skal til fadet, når SVT1 har premiere på en ny kokkedyst, hvor seks kendisser under anførelse af kok og restaurantejer Niklas Ekstedts skal lave mad over den åbne ild og under den åbne himmel.

I 'Vilde kokke' er elektricitet dømt ude, og kun bålfyret tilberedning må anvendes, når deltagerne i hold skal dyste i at frembringe de bedste retter med nogle af de gode råvarer, som det svenske har at byde på.

De svenske landskab møder den varme ild i nyt madlavningsprogram. © SVT/Vilde kokke

Rype, elg, rensdyr og hare bliver nogle af grundkomponenterne i de varme gryder, der også får smag fra vildlaks, skovbær, kantareller og andre skovsvampe.

De deltagende, der skal overses af Ekstedts gastronomiske blik, er blogger Zeina Mourtada, Hockeyspiller Erik Brännström, tv-kokkene Filip Poon og Leila Lindholm, food stylist og madskribent Lisa Lemke og forfatter og kroejer Erik Videgård.

Se med på SVT1 - eller on demand hos din tv-udbyder

Begge serier finder du på SVT1 med danske undertekster.

Andet afsnit af 'Historien gennem mad' kan du se 4. juni kl. 20.00 og sendes de efterfølgende søndage, mens 'Vilde kokke' har premiere 1. juni kl. 20.30 og sendes torsdage.

Husk, at du hos de fleste tv-distributører kan finde programmerne on demand i op til 30 dage efter endt udsendelse.

'Historien gennem mad' vil være at finde i streaminguniverser hos flere distributører i hele 90 dage, efter sidste episode er sendt.

© SVT/Vilde kokke

Svensk tv lige nu