Der Dänemark-Krimi

Ribe danner ramme om den nye, mørke krimi 'Vadehavsmordene'.

Skrevet d. 30 september 2021 af Morten Rohde

Til oktober lander en ny nordic noir-krimi med en kidnapningssag, en seriemorder på fri fod og et 20 år gammelt uopklaret dødsfald. Filmen er indspillet i Ribe, men holdet bag er tysk. 'Der Dänemark-Krimi' er den første af sin slags. Og så bliver den sendt med danske undertekster på ARD, når du ser med fra Danmark.

Magnus Vinter – Frida Olsen – Smilla Vestergaard. Karakterernes navne er så danske, som de kan være, og sceneriet ligeså i en ny krimifilm, der foregår i Ribe.

I den historiske by ved vadehavskysten står politibetjenten Ida med opgaven at fange en sadistisk seriemorder for at redde en kidnappet kvinde.

Den erfarne kollega Magnus er ikke meget for Idas ungdommelige arbejdsintuition, og mellem de to er der ikke enighed om, hvordan sagen skal tilgås og efterforskes.

Tiden er ved at løbe ud for den kidnappede, da Ida pludselig kommer på sporet af en større sammenhæng, der strækker sig helt tilbage til et uforklarligt dødsfald 20 år forinden.

 

Se traileren til 'Der Dänemark-Krimi' her:

 

Med betjente i danske uniformer, et dystert plot og scener fra marsklandet er der ingen tvivl. Det er klassisk nordisk krimi noir. Og dog.

For ingen af skuespillerne er danske, og tv-stationen bag ligger i hverken København eller Odense, men derimod i Berlin og hedder ARD.

’Der Dänemark-Krimi’ er krimiens navn, som på dansk vil få titlen 'Vadehavsmordene', og filmen er pilotafsnittet i en potentielt ny filmserie. For bliver produktionen velmodtaget i hjemlandet Tyskland, vil der løbende komme flere afsnit til.

Hvorfor en tysk krimi i Danmark?

At det lige netop er Ribe, der er omdrejningspunktet i filmens plot, er ingen tilfældighed.

Tyskerne er et krimiglad folkefærd, og derfor findes der allerede et væld af tysksprogede og tyskproducerede krimiserier, som finder sted i europæiske storbyer.

Spændingen bliver bygget op af sammensætningen mellem forskellige karakterer, der optræder i tomme, åbne landskaber. Samtidig er der en stor varme og en nostalgi i de mellemmenneskelige relationer. Dog lurer det store mørke lige under overfalden ligesom i mange skandinaviske krimiromaner. - Instruktør Christian Theede til ARD

Både Barcelona, Amsterdam og mange andre europæiske byer har lagt scener til krimier i ARD’s torsdagskrimi-koncept. Og nu har Danmark, nærmere bestemt Ribe, altså også fået sin helt egen tyske krimi.

Der Dänemark-krimi, ny krimifilm på ARD, tysk tv, efteråret 2021© ARD/Der Dänemark-Krimi

Ribe drog hurtigt producenterne med sine billedlige og intime kvaliteter, fortæller producent Michaela Nix i en pressemeddelelse.

Norden er nemlig for mange tyskere en skattet feriedestination, men samtidig er Norden også kendt for sine mange mørke krimier. Netop denne modsætning forsøgte skaberne bag serien at forfølge.

Optagelserne fandt sted i byen i november og december 2020, og på nær et par enkelte danskere såsom rekvisitør Lars Brockmann og en håndfuld statister er det altså et fuldt tysk hold, der har skabt filmen.

Ribes gamle rådhus fungerer i filmen som politistation, og det er herfra, at hovedpersonen Ida Sörensen sammen med sin kollega Magnus Vinter skal knække sagens kode og fange seriemorderen, der hærger lokalområdet.

Sådan ser du med

Har filmen pirret din interesse, kan du se med på ARD d. 14. oktober kl. 20.15.

De fleste danske tv-udbydere har ARD i grundpakken og tilbyder danske undertekster til en stor del af kanalens egenproducerede udsendelser.

Derfor kan du sagtens se med, selv om tyskkundskaberne måske ikke er, hvad de har været.

Læs mere om muligheden for at se tyske – samt norske og svenske – udsendelser med danske undertekster nedenfor.

 

NabolandsKanalerne er din guide til unikke film og serier fra Danmarks nabolande. Se alle ugens aktuelle programmer med danske undertekster i tv-guiden.

Aktuelle programmer

Med danske undertekster