ARD i Danmark

Hver dag finder du nyproducerede film, serier og dokumentarer på Tysklands største tv-kanal, og mange af dem sendes med danske undertekster, når du ser med fra Danmark.

Med den tyske rigsdag som nabo og med Spreeflodens vandmasser sprudlende foran ARD-hovedkvarterets vinduer er der ingen tvivl om, hvor man finder livskilden i tysk public service.

Sammen med ligeledes licensfinansierede ZDF leverer ARD nyheder, oplysning og underholdning til tyskerne – og hvilken underholdning!

Sådan ser du ARD

Har du adgang til tv-kanaler, har du med al sandsynlighed adgang til ARD. Kanalen udbydes nemlig i langt de fleste tv-pakker – ofte ligger den højt oppe i kanalnumrene.

ARD har leveret utallige store dramaproduktioner igennem årene, og mange af dem har haft stor succes også uden for Tysklands egne grænser.

’Babylon Berlin’, der fortæller historien om den PTSD-lidende, morfinafhængige politikommissær Gereon Rath fra 1929 og frem, er ARD’s flagskib af en dramaserie som den dyreste ikke-engelske serieproduktion nogensinde.

Serien læner sig op ad en stærk tysk tradition for historiske dramafortællinger, som tæller andre store serier om tiden omkring krigen og efterkrigstiden som ’Vores mødre, vores fædre’, ’Overløberen’ og ’Vores vidunderlige år’, der alle er skabt af ARD.

Gereon Rath i ARD's Babylon Berlin© ARD/Babylon Berlin

Stærke krimier på ARD

Foruden dramastoffet er ARD også en sværvægter i krimiklassen.

At finde på sendefladen næsten hver eneste søndag er serierne ’Gerningsstedet’ eller ’Drej 112’, der begge består af selvstændige episoder i filmlængde: En forbrydelse er sket, og efterforskerne står med en lang række ubesvarede krimigåder.

Er man krimifan, er især storebror ’Gerningsstedet’ ikke til at komme udenom. Den nu over 50 år gamle filmføljeton rammer sin episode nummer 1.200 i 2022.

Flere kendte ansigter har medvirket igennem tiden – herunder også danskere.

I 2021 kunne man opleve Dar Salim i rollen som efterforsker Mads Andersen, der måtte til Bremen for at hjælpe sine tyske kollegaer med to mørke forbrydelser.

Dar Salim i ARD's krimiserie Tatort, Gerningsstedet© ARD/Gerningsstedet

Nyheder, debat og dokumentarer på ARD

Den journalistiske tradition eksemplificeret af både ZDF og ARD er også værd at bide mærke i.

Selve argumentet og fortællingen er i højsædet i tyske nyheds- og debatprogrammer samt i de mange dokumentarer, der ligeledes følger en strikt journalistisk linje baseret på lige dele dannelse og nøgtern afmålthed.

"Et ekstremt højt niveau” var i 2018 folketingspolitiker Jens Rohdes ord for den journalistiske praksis på både tysk tv og i den almene tyske journalistik.

Tysk tv lige nu

Find vores anbefalinger til tysk tv længere nede på siden, eller gå til forsiden, hvor du finder anbefalinger til alle nabolandskanaler med danske undertekster.

Tag mig til forsiden

Er man vant i det tyske, anbefalede Rohde både ARD og ZDF’s nyheds- og debatprogrammer, der sendes flere gange om ugen om end uden danske tekster.

Må man som os dødelige støtte sig til underteksterne, kan ARD’s mange dokumentarprogrammer, der sendes med danske tekster, ligeledes anbefales.

Dokumentarprogrammet Go West Go East Transit DDR på ARDFra ’Geschichte im Ersten’-programmet 'Go West Go East Transit DDR'. © ARD

Mandag finder du ofte både dokumentarprogrammerne ’Die Story im Ersten’, ’Geschichte im Ersten’ og ’Den eventyrlige jord’, som er historie- og aktualitetsprogrammer og et naturprogram af høj karat.

Se tysk tv i Danmark: ARD

Du kan se ARD live med en tv-pakke fra en dansk tv-udbyder. Kanalen findes i næsten alle grundpakker, og de danske undertekster udbydes af langt størstedelen af de danske tv-distributører.

Flere og flere tv-udbydere tilbyder også både web-tv, catch up og spol tilbage-funktioner, så du både kan se ARD live, næsten live og helt uafhængigt at sendeplanen.

Enkelte tv-udbydere har også de største ARD-serier tilgængelige i deres streaminguniverser.

Se hele ARD's sendeflade for den kommende uge i tv-guiden, og find vores anbefalinger til hele denne uges tyske sendeflade herunder.

Tysk tv lige nu