Fælles om det gode indhold

På NabolandsKanalerne er vi drevet af at dele alt det gode indhold fra vores nabolande.

Skrevet d. 1 april 2020 af Astrid Bugge

Godt tv formår at bevæge os, skabe eftertænksomhed, give os nye indsigter og at samle om fælles oplevelser og fortællinger – også på tværs af afstande. I en tid, hvor det måske er mere aktuelt end længe, og hvor vi oplever, at flere og flere deler glæden for det gode indhold på NabolandsKanalerne med os, gør vi status over NabolandsKanalerne.

For hvad er det, godt tv kan? Hvad er det den gode underholdning med de levende billeder, som vi bliver ved at vende tilbage til kan?

Du kender helt sikkert selv mange af svarene, for vi våger den påstand, at der findes mange svar på disse spørgsmål.

Godt tv formår at påvirke og berøre os. De store fortællinger efterlader os forandrede, får os ud på stolekanten, til at glemme os selv for en stund, og se tingene på en ny måde.

Det kan og gør tv fra NabolandsKanalerne. Vores nabolande laver nogle af de bedste serier, og det er uanset om det gælder krimi, drama, natur eller dokumentargenren, så formår de at bjergtage og berøre. Og de giver os et blik ind til naboen, som måske ikke er så anderledes, som vi gik og troede.

Flere ser med

Vi har længe oplevet en øget interesse for Nabolandskanalerne, og det glæder os uendelig meget, at flere og flere får øjnene op for det gode indhold og deler vores begejstring for NabolandsKanalerne.

Vi ser det på et øget antal henvendelser om konkret programindhold, ved flere besøgende her på siden, flere tilmeldte til vores nyhedsbrev, og fordi vi i 2020 rundede 30.000 følgere på vores facebookside. Det er vi både stolte af og taknemmelige for! Og vi ved det, fordi serierne fra vores nabolande ligger som nogle af de mest afspillede serier i tv-distributørernes online streamingtjenester.

kudamm, zdf, tysk tv, tv-serie, danske undertekster, dramaserie© ZDF / KU'DAMM

Det vil vi gerne markere med jer, vores kære følgere, læsere og ikke mindst entusiastiske seere af NabolandsKanalerne. Dels ved at opfordre jer til – stadig – at se en masse godt tv fra vores nabolande, og dels ved at tage et blik på NabolandsKanalerne i tidsmaskinen.

Klogere på verden – og os selv

På Nabolandskanalerne er vi drevet af lysten til at dele alt det gode indhold fra vores nabolande med jer kære seere. Derfor har vi nu i en hel håndfuld år skrevet tv-tips og artikler om alt det gode indhold for jer. Vi udvælger hele tiden den kommende uges bedste programmer fra Nabolandskanalerne, og anbefaler dem her sammen med dybdegående artikler om de største tv-produktioner men også om kulturoplevelser fra vores nabolande Norge, Sverige og Tyskland.

komedieserie, svensk tv, svt, svt, nabolandskanalerne, bonusfamilien© SVT / BONUSFAMILIEN

I redaktionens anbefalinger er der lagt vægt på rørende dramaserier, storslåede naturprogrammer, nervepirrende krimier, overraskende dokumentarer, og kunst- og kulturprogrammer, som udfordrer både mainstream og finkultur.

NabolandsKanaler gør os ikke kun klogere på vores naboer, som vi har rigtig meget til fælles med, både historisk, politisk, kulturelt, sprogligt, miljø- og erhvervsmæssigt - vi bliver også klogere på os selv.

Prisvindende drama

NabolandsKanalerne er for dig, der gerne vil se prisvindende serier og samtidig blive klogere på verden. Det er nemt at se, når vi ser tilbage på nogle af alle de grænseoverskridende, bevægende og nyskabende serier, som NabolandsKanalerne har budt på i de sidste år.

Lad os så igen nævne SKAM – NRK’s populære ungdomsserie, der var så nyskabende, at den ikke bare blev et kæmpe hit i norden men også i resten af verden. Det er er langt fra den eneste norske serie, der har gjort sig internationalt bemærket de sidste år. ’Monster’ var et ægte Nordic Noir-mysteriedrama, hvor en seriemorder var på spil i den barske, norske natur, og serien vandt prisen for mest nyskabende seriemanuskript ved European Script Award i 2017.

twin, nrk, nrk1, kristofer hivju, dramaserie, surf, norge, tv-serie, norsk tv© NRK/TWIN

Alene i 2019 var hele to NRK-serier med på seriefestivalen Series Mania, nemlig ’TWIN’ som foregår i det naturskønne Lofoten og hvor Kristofer Hivju spiller to hovedroller, og ’Exit’, der foregår blandt frastødende rigmænd i Oslo. Sidstnævnte vandt endda prisen for bedste internationale serie, så det er mere end snak, når man hører, at nordmændene gør sig internationalt bemærket.

En bred genrepalette

Blandt uforglemmelige svenske tv-højdepunkter fra de sidste par år står dramaserien ’Vores tid er nu’ helt i front. De indtil videre tre sæsoner om familien Löwander, der driver en fornem restaurant i hjertet af efterkrigstidens Stockholm, har ikke kun grebet de svenske seere om hjertet, men er også blevet en elsket serie hos det danske publikum. Serien, der med rette er blevet sammenlignet med klassikere som ’Matador’ og ’Krøniken’, udkom med sin sidste sæson i 2020 med en handling, der foregik mellem første og anden sæson.

Blandt de svenske krimiperler finder vi ’Springfloden’, der baserer sig på Cilla og Rolf Björlinds roman-trilogi, og som derfor også lægger op til en tredje sæson, hvis tv-formatet skal fuldende historien om det umage makkerpar Olivia Rönning og Tom Stilton.

springfloden, svt, svt1, krimiserie, krimi, tv-serie, svensk tv, nabolandskanalerne© SVT / SPRINGFLODEN

Genrepaletten er bred hos SVT, og i den mystiske ende af spændingsspektret finder vi ’Jordskott’, en serie der er blevet sammenlignet med ’Twin Peaks’ på grund af sin overnaturlige og uhyggelige stemning, hvor forsvindinger og uforklarlige hændelser i den svenske urskov udspiller sig. ’Bonusfamilien’ og ’Anden omgang’ er derimod solide svenske komedier, der formår at samle familier foran skærmen til både latter og tårer, og som samtidig behandler alvorlige temaer som sammenbragte familier og drømmen om at flytte tilbage til hjembygden med humoristisk alvor.

Historiens vingesus og kommissærer på stribe

Vores naboer mod syd er også storleverandører af tv-indhold af højeste kvalitet, og i de seneste år har drama-thrilleren ’Babylon Berlin’ om Berlin i de glade 1920’ere, ikke været til at komme udenom. Vi har tidligere omtalt, at en tredje sæson af serien vil løbe over skærmen til efteråret. Mon vi er alene om at glæde os til det? I det enorme tyske tv-bagkatalog husker vi også i særdeleshed dramaserien ’Charite’ som følger livet på det historiske hospital – der som et centrum for liv og død, også blev et arnested for mange af den moderne lægevidenskabs største opdagelser.

babylon berlin, dramaserie, tv-serie, stream, tv, babylon, berlin, nabolandskanalerne© ARD / BABYLON BERLIN

Vi kan heller ikke tale om tysk tv, uden at tale om krimien, for hvis der er noget de tyske stationer er mestre i, så er det tv-krimien, og det gerne i form af store filmproduktioner lavet udelukkende til broadcast på tv-skærmen. Det er altså ikke kun til glæde for landets 80 millioner indbyggere, men også for de mange faste danske seere, der følger med uge efter uge. Det glæder selvsagt klassikere som ’Gerningsstedet’ på ARD, hvor kommissærerne løser gåden og finder motiverne bag det ene makabre mord efter det andet. På ZDF er det umuligt at komme udenom ’Den gamle’, der har rullet over skærmen i mere end 40 år, og hvor kommissær Voss har ledet efterforskningen i de sidste mange af dem.

De tyske krimier kender dog ingen begrænsninger, hverken hvad angår format, lokation eller persongalleri, og man vil derfor jævnligt kunne se krimier i en af de mange følgende filmrækker: ’Nord nord mord’, ’Der Usedom-krimi’, ’Der Bozen-krimi’, ’Modkommission Istanbul’ og lørdagskrimier med Marie Brand, blandt mange flere. Ud over krimien, byder ARD hver fredag på en ægte feel good-film, for dem der trænger til at koble fra med en god og rørende historie. Midt på ugen byder kanalen på intense dramafilm om alverdens aktuelle emner lige fra flygtningestrømme og våbenhandel, til spiseforstyrrelser og kunstig intelligens, ofte ledsaget af en dybdegående dokumentar, så seere kan få en helaften om det aktuelle emne.

terra x, vores vidunderlige verden, naturprogram, natur, tv, tv-serie, nabolandskanalerne, tysk tv, tyskland, ard, das erste© ZDF / TERRA X

Naturdokumentarerne ’Terra X’ fra ZDF tager os med til planetens fjerneste hjørner og dybt ind i de tyske skove, mens kanalens aktualitetsprogrammer lader os komme helt tæt på den politiske dagsorden. Fra det tyske perspektiv vel at mærke, så vi ser tingene fra en lidt anden vinkel, der dog er genkendelig.

Allerede i din tv-pakke

For det er netop hvad Nabolandskanalerne gør. De viser os den verden vi kender, men med et lidt andet twist, end vi er vandt til. Nabolandskanalerne giver os et blik ind til naboen, men gør os samtidigt klogere på os selv. Det er de store public service-kanaler, så der er garanteret høj kvalitet.

Og du har allerede kanalerne i din tv-pakke, NabolandsKanalerne er en del af grundpakken, så der er ingen hindringer for at finde en serie, der matcher netop din smag. Ikke engang sproget kan være en hindring, for der er danske undertekster på alle de bedste programmer og formater. På vores tv-guide kan du nemt få et overblik over, hvilke programmer der sendes med danske undertekster.

Se serierne, når du vil

Lige nu befinder vi os midt i en særlig tv-tid, seriernes guldalder, er det blevet kaldt. Det gælder også Nabolandskanalerne. Bagkataloget er stort og listen over nye sæsoner og serier vi glæder os til, bliver hele tiden længere.

Vi synes selv, at NabolandsKanalerne er midt i en strålende tv-tid, med så meget godt indhold, at det kan være svært at følge med. Ingen dum timing, den øvrige situation ude i samfundet taget i betragtning, nu den ikke kan være anderledes.

ard, das erste, vores vidunderlige år, unsere wunderbaren jahre, tysk tv, tv-serie, dramaserie© ARD / VORES VIDUNDERLIGE ÅR

Vi befinder os også i en tid, hvor tv-vanerne for længst har ændret sig, fordi vi som seere kan og vil tilgå tv-indholdet på nye måder, lige når det passer os. På NabolandsKanalerne er vi glade for, at tv-distributørerne tilbyder forskellige streaming-tjenester, så Nabolandsserierne kan streames i sin fulde længe, tilgås via StartForfra+ eller arkivtjenester.

Det er næppe noget nyt i at sige, at udviklingen vil fortsætte i den retning – det er vi sikre på, at den vil. Så husk at undersøge, hvilke streaming- eller start forfra-muligheder din tv-distributør tilbyder, hvis du vil se eller gense serier fra start til slut.

Populære som aldrig før

Hos YouSee, hvor serier fra NabolandsKanalerne er tilgængelige i sin fulde længde i 30 dage efter at det sidste afsnit af serien er sendt, ser vi, at Nabolandsserierne meget ofte ligger blandt de mest populære serier af alle tilgængelige serier i YouSees streaming-tjeneste.

Det siger rigtig meget om, at vi er rigtig mange, der synes, at serierne fra vores nabolande, er noget af det bedste tv vi har, og at det er noget af det tv, vi bliver ved med at vende tilbage til. Med alt det gode indhold, der venter lige rundt om hjørnet, føler vi os sikre på, at det også vil være sådan i fremtiden.

Fælles om det gode indhold

Ud over det gode indhold, er det glæden over at dele begejstringen for netop det gode indhold med jer seere af NabolandsKanalerne, der går igen for os, både når vi ser tilbage og fremover. Det, at vi er fælles med jer om det gode indhold, er afgørende for os, og vil blive ved med at være det.

Derfor glæder det os også meget, at vi hele tiden når ud til flere og flere seere, som får øjnene op for det gode indhold og deler vores begejstring for NabolandsKanalerne. Det er de store dramafortællinger, de nervepirrende krimier, de oplysende dokumentarer – der forener os, og det vil det fortsat være i fremtiden.

Lad os glæde os til det sammen – og ønske hinanden fortsat god fornøjelse med NabolandsKanalerne!

 

NabolandsKanalerne er din tv-guide til store film og serier fra Danmarks nabolande og din guide til alt det bedste kultur, vores nabolande har at byde på.