Kronprins Haakon på tyk is over Grønland

Norges Kronprins Haakon og seks kitere tager på en storslået og barsk ekspedition på tværs af Grønlands indlandsis.

Skrevet d. 30 januar 2023 af Anna West Larsen

Måske kan du huske Kronprins Frederik og hans slædekammeraters ekstreme oplevelser i Grønland i 'Expedition Sirius 2000'?

Nu træder den norske Kronprins Haakon i den danske kronprins’ fodspor og sætter kursen mod det vilde Arktis. Det sker i NRK's nye, tredelte dokumentar 'På tyk is over Grønland', hvor den norske tronarving og et ekspeditionshold krydser Grønland med slæde og kite.

Vi kommer helt tæt på indlandsisen for at opleve og forstå klimaforskning og norsk polarhistorie. Med en længsel efter større indsigt i arktisk natur og fremtidens klima tager holdet tv-seerne med på en spændende formidlingsekspedition over Grønlands tykke isdække. En ekspedition, der startede i Ilulissat og varede i fire uger.

Ekspeditionsleder Harald Dag Jølle og ekspeditionsdeltager Kunuk Lennert modtager H.K.H. Kronprins Haakon ved Ilulissat i Grønland. @NRK/På tyk is over Grønland

En erfaren kronprins

I dokumentarserien kommer vi helt tæt på Kronprins Haakon, der var med på første halvdel af ekspeditionen – på lige fod med ekspeditionens andre deltagere. Han har dyrket kitning siden 90'erne og er en erfaren skiløber.

Se med søndag d. 5.

'På tyk is over Grønland' har premiere 5. februar kl. 19.50 på NRK1. Serien kan også streames eller findes som catch up hos flere tv-distributører efter endt sending.

Med sin store viden om polarområderne ser kronprinsen spændt frem til nye udfordringer:

”Der er den fysiske del, men man skal også have hovedet med. Det er langt inde på isen, langt fra mennesker. Det er spændende, men vi har en meget kompetent gruppe med stor erfaring, så jeg er sikker på, at det kommer til at gå godt,” fortæller Kronprins Haakon inden afgangen til Grønland. 

Hver ekspeditionsdeltager trak en slæde med blandt andet mad, solpaneler, drager og telte på omkring 100 kilo over indlandsisen på Grønland. @NRK/På tyk is over Grønland

Med på holdet er også tidligere langrendsskiløber og norsk skilegende Vegard Ulvang. Om det at have kronprinsen med på rejsen fortæller den kuldevante skiløber: "Han mestrer forholdene godt, og hans deltagelse på en polarekspedition som denne vil sætte spor".

Fremtidens klima

Indlandsisen har en historisk summen over sig, og vi skal helt tilbage til 1888 for at finde den første polarforsker, der krydsede indlandsisen.

I dag smelter indlandsisen, og derfor er øget viden om den grønlandske indlandsis og stigende vandstande afgørende for, at vi bedre kan forstå fremtidens klimaudvikling.

Ekspeditionen skal blandt andet besøge forskningsstationen Eastgrip, hvor et internationalt forskerhold borer gennem den over 2.500 meter tykke is. Viden fra denne forskning er vigtig for at forstå, hvor meget is der vil forsvinde fra Grønland med et varmere klima.

Polarekspeditionen er arrangeret af UiT, Norges arktiske universitet, der forsker og underviser i polarområderne.

Efter 1.300 km på ski over indlandsisen mødte ekspeditionen et storslået landskab på østkysten. @NRK/På tyk is over Grønland

Se med på NRK

Det første afsnit af den tredelte dokumentar vises søndag d. 5. februar kl. 19:50 på NRK1.

Du kan holde dig opdateret om de næste afsnit i tv-guiden. Alle afsnit bliver vist med danske undertekster.

Husk at flere tv-distributører tilbyder onlinestreaming eller catch up-tjenester, så du kan se dokumentaren, når det passer dig.