Ny, dansk kok i SVT's Dage i haven

Danske Adam Aamann overtager rollen som ny tv-kok i det populære, svenske livsstils- og haveprogram!

Skrevet d. 14 marts 2024 af Frederikke Blom

Se Adam Aamanns hilsen

En ny sæson af det populære, svenske have-og livsstilsprogram 'Dage i haven' vender tilbage med intet mindre end den danske smørrebrødskonge og restauratør Adam Aamann som ny kok!

Siden første sæson i 2009 har den svenske kok Tareq Taylor været en fast del af holdet af hus-, have- og madkyndige tv-værter, der derudover består af Pernilla Månsson Colt, John Taylor og Malin Persson. Men da Tareq stod og skulle flytte til Stockholm, var programmet uden en kok, og de skulle nu til at finde det sidste og fjerde medlem. Med et ryst i posen og et kig hen over Øresund fik de inviteret Adam Aamann til en casting på det yderst populære program, som viste sig at være det helt perfekte match.

"Det var næsten helt eksotisk at skulle til Sverige og producere tv. Og jeg kan dæleme godt lide at være ude, og jeg kan også godt lide havearbejde, og alt hvad der har med mad at gøre, så på den måde synes jeg, det passede utrolig godt til mig". Det fortæller Adam Aamann til NabolandsKanalerne over en telefonforbindelse fra en norditaliensk lufthavn en uge før premieren. 

Se serien via flow eller streaming

Du kan se serien med danske undertekster, hvis du har et tv-abonnement hos fx Norlys, YouSee, Waoo, Altibox eller hos en antenneforening.

Sådan ser du NabolandsKanalerne

Forskelle på dansk og svensk tv-produktion

Den svenske måde at producere tv på er en stor fornøjelse for Adam Aamann, som tydeligt mærker en forskel på dansk og svensk tv-produktion.

"Noget, jeg rigtig godt kan lide ved at lave 'Dage i haven', er, at der er tid i programmet. Der er tid til at forklare. Det er lige, som om at tv er ved at finde tilbage til, at det ikke behøver at gå så hurtigt, som man tror. Vi kan faktisk ret godt lide at være i en stemning, hvor det hele går lidt langsomt".

Adam Aamann i den nye sæson af SVT-programmet 'Dage i haven'Adam Aamann i den nye sæson af SVT-programmet 'Dage i haven'. © SVT

Hvordan er dit forhold til det svenske sprog – har du skullet lære nye fagudtryk?

Adam griner lidt: "Ja, der er du inde på et ømt punkt. Jeg er ikke nogen ekvilibrist, når det kommer til det svenske sprog, men det har været hurtig læring. Der har været en forventning om, at jeg skulle tekstes fra starten af, så jeg taler primært dansk i programmet. Men hvis det lige falder mig ind at sige nogle svenske ord, så gør jeg det".

Om det med at tale dansk i et svensk tv-program fortæller Adam videre:

"Det er også, fordi der kommer nogle misforståelser, som både kan være sjove og underholdende. Vi er jo nabolande, så på den måde er det jo også et meget sjovt samtaleemne".

"Mine hænder var fuldstændig følelsesløse"

Optagelserne til den nye sæson startede i marts 2023, hvor temperaturerne på den skånske gård, hvor serien finder sted, nærmede sig frostgrader – noget der står meget klart for Adam, når han husker tilbage på optagelserne:

"Det var 3 grader, og så blæste det med stormstyrke. Men man skal jo stadig bruge sine hænder, man kan jo ikke stå og lave mad med vanter på. Til sidst var mine hænder fuldstændig følelsesløse, og jeg kunne ikke mærke dem. Jeg var så nervøs, for jeg kunne jo potentielt skære en finger over. Men samtidig udviser sådan en oplevelse en anden form for frihed, end hvis man skulle stå i et studie", fortæller Aamann, der er stor tilhænger af måden at producere 'Dage i haven' på. 

Adam Aamann sammen med sine medværter på 'Dage i haven'. © SVTAdam Aamann sammen med sine medværter på 'Dage i haven'. © SVT

Har dine egne haveevner forbedret sig, efter at du har været med i programmet?

"Jeg lærer jo noget hele tiden og bliver inspireret til brug i min egen have. Samtidig har jeg en god forståelse for at dyrke en have, og jeg har en god ide om, hvad jeg godt kunne tænke mig at have i min have. Forhåbentlig kan det inspirere andre. Det er jo ikke svært at gro noget, for man kan jo i princippet ikke ødelægge det – andet end at så gror det ikke, men så lærer man af det."

Hvad ønsker du, at seerne tager med fra programmet?

"Seerne skal kigge med og tænke, 'det her, det kan jeg godt selv lave'. Ellers så håber jeg, at det er noget, de vil have lyst til at prøve. Samtidig er de retter, jeg har med, krydret med noget nyt og spændende, og som man ikke har set 110 gange før."

Premiere nu på SVT og igen i 2025!

Der er premiere på den nye sæson af 'Dage i haven' d. 19. marts kl. 20.00 på SVT1 med danske undertekster. Du kan se serien, hvis du har et tv-abonnement, hos fx YouSee, Norlys, Waoo, Altibox eller hos an antenneforening. Se serien via flow eller i din distributørs streamingunivers.

Snart begynder optagelserne til endnu en ny sæson af 'Dage i haven' – noget som Adam glæder sig meget til:

"Vi starter allerede optagelser i april i år, ikke marts – gudskelov", griner han.