Tyskerne og Rusland

ZDFzeit: Wir Deutschen und Russland |

Tysklands historiske forhold til Rusland: Samtiden skal forstås gennem historien.

Danske undertekster

Øv - Programmet har været sendt
Følg os på Facebook og få det hele med.

Programbeskrivelse

'Tyskerne og Rusland'. Dokumentar. Tyskland 2022.
Tirsdag aften kl. 20.15 på ZDF.

Tysklands forhold til Rusland har altid været omgærdet af konflikter og foranderlighed.

Putins angreb på Ukraine har endnu engang forårsaget et skred i de to landes indbyrdes forhold, og det gamle billede af den truende stormagt i Øst er igen aktuelt.

Årtiers forsøg på transnationale politiske tilnærmelser og samarbejde er smuldret i hænderne på tyskerne og har efterladt dem med betydeligt færre handlemuligheder i tilfælde af konflikt.

Af samme årsag går ZDF nu tilbage i historiearkiverne for at blive klogere på, hvordan den tyske befolknings holdninger og relation til russerne har udviklet sig gennem tiden. Og ikke mindst hvordan deres historie løbende har påvirket Tysklands udenrigspolitik mod Øst.

Det første trusselsbillede fra Øst opstod i 1500-tallet ved ankomsten af Ruslands første zar, Ivan den Grusomme, og hans dødsgarde. Siden da har det trusselsbillede skiftet form utallige gange. Helt op til det 20. århundrede med de russiske fjender bolsjevikkerne og stalinisterne.

Men forholdet mellem de to nationer har også haft andre nuancer end sort og hvid. I tyskernes historie finder man flere eksempler på både håb og længsler rettet mod Øst - som da russiske kejsere viste sig som allierede og frelsere under Syvårskrigen i kampen mod Napoleon.

Find alle aftenens aktuelle tv-programmer i tv-guiden.

RELATEREDE TV-TIPS