Eivind Astrup - Polarhelten som forsvandt

Eivind Astrup - polarhelten som kunne blitt den største |

Eivind Astrup var en af de største, indtil han i alt for ung en alder på dramatisk vis forsvandt ud af historien.

Danske undertekster

Øv - Programmet har været sendt
Følg os på Facebook og få det hele med.

Programbeskrivelse

Eivind Astrup - Polarhelten som forsvandt. Dokumentar. Norge 2021.
Tirsdag aften kl. 23.15 på NRK1.

Eivind Astrup var en af de største norske opdagelsesrejsende. Hans historie er unik, dramatisk og imponerende.

Verden lå for hans fødder i en alder af 24 år. Men efter en mislykket ekspedition og opslidende konflikter forsvandt han ud af historiens søgelys i en alt for ung en alder – og bliver herefter glemt.

Han nåede dog at deltage i en række skelsættende ekspeditioner til Grønland, hvor han blandt andet var med til kortlægge Nordgrønland og senere Melville Bay på nordvestkysten af Grønland.

I sin tid fik Astrup massiv opmærksomhed i Norge. Opmærksomhed på linje med den, som ellers kun blev tildelt Fridtjof Nansen og Roald Amundsen, og han blev som den yngste nogensinde tildelt St. Olavs orden i en alder af 21 år.

Det magiske eventyr, og Astrups liv, tog en dramatisk drejning, da han efter nogen tids sygdom af usikker art i julen 1895, 24 år gammel, begav sig ud i fjeldet ved Dovre. Efter længere tids søgning blev han den 27. januar fundet død. Dødsårsagen blev forsøgt tiet bort, men rygterne gik på, at han havde taget sit eget liv.

I en tid, hvor der blandt vores egne unge er personer, der vier flere år af deres liv til strabadser og eventyr med Siriuspatruljen i Nordøstgrønland og således lever og bygger videre på arven fra de allerførste opdagelsesrejsende i de barske områder, har du nu chancen for at komme tæt på en af de personer, der var med til at starte de nordgrønlandske eventyr.

 

Find alle aftenens aktuelle tv-programmer i tv-guiden.

RELATEREDE TV-TIPS