PREMIERE

Arven og stilheden (1:3)

Arvet och tystnaden |

I generationer har de levet tæt på rensdyrene og i pagt med naturen. Nu kæmper samerne for deres fortsatte rettigheder.

Danske undertekster

Øv - Programmet har været sendt
Følg os på Facebook og få det hele med.

Programbeskrivelse

'Arven og stilheden'. Dokumentar. Sverige 2021.
Del 1. Onsdag aften kl. 20.00 på SVT1

I generationer har familier levet sammen med deres rensdyr på vidderne omkring samebyen Jåhkågasska i Nordsverige. Det er en lille by, men der hviler et stort ansvar på indbyggernes skuldre, for det er op til dem at videreføre det traditionsrige liv. Alt i deres tilværelse kredser om rensdyrene, og i deres verden kan mennesker og dyr ikke leve uden hinanden.

Hvad sker der så, når trusler udefra presser det lille samfund, og de enkelte individer må stå sammen og holde fælles front mod omgivelserne for at overleve?

Vi møder Jessica, hvis højeste ønske er at videreføre arven til sine døtre, men det føles mere og mere usikkert, om det fortsat er muligt at leve det traditionelle liv. Naomi Aira drømmer om selv at blive rensdyrhyrde og leve med dyrene. Men er der plads til flere dyreflokke i landsbyen?

Journalisten Kristina Edblom har tilbragt 18 måneder i den samiske landsby tæt på de mennesker, som kæmper for at finde en hverdag og en fremtid mellem parallelle kulturer og den stadig tiltagende diskussion om samiske rettigheder.

Dokumentaren giver et ærligt og særligt blik på det samiske liv og de glæder, udfordringer og realiteter, der er virkeligheden for det skandinaviske urfolk, og viser samtidigt den storslåede natur, der er en uundværlig del af det samiske liv.

 

Del 2 og 3 sendes d. 15. og 22. december. Find alle aftenens aktuelle tv-programmer i tv-guiden.

RELATEREDE TV-TIPS