Helt normale mænd

Ganz normale Männer - Der "vergessene Holocaust" |

75 år efter Nürnberg-processerne tager denne dokumentar et blik på retssagerne, der skrev verdenshistorie.

Danske undertekster

Øv - Programmet har været sendt
Følg os på Facebook og få det hele med.

Programbeskrivelse

'Helt normale mænd'. Dokumentar. Tyskland 2022.
Tirsdag aften kl. 20.15 på ZDF.

Retssagen i Nürnberg betragtes som den største mordsag i historien. Her blev medlemmerne af krigens fire dødspatruljer stillet til regnskab for deres gerninger.

Under Anden Verdenskrig blev seks millioner jøder henrettet. Fire millioner døde i kz-lejrene, mens to millioner mennesker blev dræbt i systematiske masseskyderier. Her stod gerningsmændene ansigt til ansigt med deres ofre, som både var børn, kvinder og mænd. Dag efter dag skød og dræbte de, lydigt og flittigt, som var det et hvilket som helst arbejde.

Titusindvis af tyskerne tilhørte indsatsstyrkerne og politibataljonernes mobile kommandosoldater. Men hvem var alle disse mænd, og hvordan kunne de begå sådanne koldblodige mord?

Hvad havde de få overlevende at sige? Hvordan lykkedes det dem at undslippe masseudryddelsen og leve videre med de forfærdelige oplevelser?

Det forsøger instruktør Manfred Oldenburg at svare på i denne dokumentar, og han benytter både skriftlige kilder, der beskriver mordbataljonernes fremmarch, originale dokumenter, filmoptagelser, foto og naturtro rekonstruktioner.

Samtidig lader han både historikere og specialpsykologer forklare og kommentere det, der skete.

I tillæg spiller den nu 101 år gamle Benjamin Ferencz en central rolle i filmen. Han var en af de amerikanske advokater, der skrev verdenshistorie som chefanklager ved Nürnberg-processerne, hvor han var med til at få ledende medlemmer af de såkaldte task-forces dømt.


Find alle aftenens aktuelle tv-programmer i tv-guiden.

RELATEREDE TV-TIPS