Højlydt og ligeberettiget

laut. stark. gleich. berechtigt. (3) - Zeit der Frauen - mit Collien Ulmen Ferna |

Hvordan så ligestillingen på arbejdsmarkedet i 80'ernes Tyskland ud sammenlignet med den i dag?

Danske undertekster

Øv - Programmet har været sendt
Følg os på Facebook og få det hele med.
84060 0 3

Programbeskrivelse

'Højlydt og ligeberettiget'. Dokumentar. Tyskland 2022.
Tirsdag aften kl. 20.15 på ZDF.

I 1980’ernes Tyskland var det muligt for kvinder at klatre op ad karrierestigen, selvom det var en risikofyldt affære. Dokumentarist Collien Ulmen-Fernandes ser på kvindekampen på karrieremarken siden de farverige 80'er og frem til i dag.

Hvilke forandringer har der været undervejs, og hvilke udfordringer eksisterer står de tyske kvinder overfor i dag, når det kommer til at gøre karriere?

I 80'erne steg andelen af kvindelige gymnasieelever og studerende og i takt med det blomstrede et ungt parti ved navn De Grønne frem. I spidsen for partiet stod Waltraud Schoppe, der i sin første tale til parlamentet satte kvinders rettigheder og hverdagssexisme på dagsordenen og stillede krav om afskaffelse af abortparagraffen og vedtagelse af straf for voldtægt i ægteskabet.

I kølvandet på hendes tale blev Schoppe angrebet af vrede parlamentsmedlemmerne, der bestemt ikke delte hendes eller De Grønnes verdenssyn. Ikke desto mindre fik hun i 1995, som familieminister i Nedersaksen, presset en kvotelov igennem vedrørende kvinder på offentlige arbejdspladser.

I dag er det over fire årtier siden, men der er stadig en kæmpekamp at blive kæmpet på det tyske arbejdsmarked. Bl.a. klarer de tyske kvinder sig overordnet set en smule bedre end de tyske mænd, når det kommer til uddannelse, men de får stadigvæk mindre i løn.

Collien Ulmen-Fernandes går i samtale med flere af nutidens prominente kvinder såsom grundlæggeren af Tysklands første sociale mediebureau, Fränzi Kühne, fodboldspillerne Bärbel Wohlleben og Tuğba Tekkal og heavy metal-ikonet Doro Pesch.

Den røde tråd igennem alle samtalerne er det knap så simple spørgsmål: Hvordan skaber vi i fællesskab mere ligestilling i dagens Tyskland?

Et relevant spørgsmål, da der, ifølge alle de interviewede, stadig er lang vej endnu.

Find alle aftenens aktuelle tv-programmer i tv-guiden.

RELATEREDE TV-TIPS