Tyske filmdage er tilbage landet over!

I København, Odense og Aarhus kan du 23.-26. april opleve, hvor den tyske film står netop nu. Der er spændende historiske dramaer, intens kærlighed og høj pistolføring på Tyske filmdage 2023.

Skrevet d. 13 april 2023 af Mikkel Krebs Behnke

Tysk film er noget særligt. Og gennem det seneste århundrede har Tyskland været en stolt filmnation, der i flere perioder har præget, formet og udviklet filmmediet.

De tyske filmtråde kan trækkes helt tilbage til slutningen af det 19. århundrede, men det er i årene mellem 1920 og 1932, bedre kendt som den tidlige tyske films guldalder, at Tyskland fører an i udviklingen af fremtidens filmskabere. Landet skabte flere pionerende stumfilmsmesterværker som Fritz Langs 'Metropolis', F. W. Murnaus 'Nosferatu' og Robert Wienes 'Dr. Caligaris Kabinet' og fortsatte, efter talefilmens fremkomst efter 1929, med lave store filmværker som Josef von Sternbergs 'Den blå engel' og Fritz Langs 'M'.

Tysk films distinkte stil og teknik blev en model, man fulgte i resten af verden.

I Hollywood lod man sig inspirere af både dramaturgien, sceneopbygningen og tog derudover tyskernes distinkte lysteknik til sig. Bl.a. gik man med inspiration fra de tyske ekspressionistiske værker som f.eks. ’Metropolis’ og ’Dr. Caligaris Kabinet’ væk fra brugen af den hverdagslig, flade lysbelysning, der tidligere havde kendetegnet amerikanske film, over til en mere kunstnerisk belysning med et stort fokus på skygger, der skulle gå hen og blive film noir-genrens visuelle kendetegn.

Arven fra tysk filmproduktion de seneste 100 år er derfor enorm, og Tyskland er den dag i dag stadig en af verdens store filmnationer.

Det markerer vi igen i år i samarbejde med ved at vise en række håndplukkede produktioner, der viser alt det bedste tysk film har at byde på. Filmene kan ses i Københavns Grand Teatret, Aarhus' Øst for Paradis og Odenses Café Biografen mellem 23. og 26. april.

Her er først tre film vi gerne vil fremhæve hos NabolandsKanalerne, som du helt ekstraordinært kan se i slutningen af april. 


'Pasforfalskeren' ('Der Passfälscher')

Det historiske drama 'Pasforfalskeren' er årets åbningsfilm. Den finder sted i Berlin i 1942, hvor en ung jødisk mand, Cioma Schönhaus, opdager, at han har et skjult talent for at forfalske dokumenter – og især pas. Derfor beslutter han sig for at hjælpe andre med sine særlige evner.

Med charme og talent holder han sig kørende under krigen ved at fabrikere falske pas til Berlins jøder. For Cioma har han ingen planer om at forlade byen. Tværtimod. Han er ung og livlig og ønsker at nyde livet og forsøger at opsøge heldet – i livet som i kærligheden – under sin egen falske identitet som søofficer.

 

Louis Hofmann som søofficer!
Louis Hoffmann spiller den charmerende Cioma Schönhaus i 'Pasforfalskeren'. © Pasforfalskeren / Camerafilm.

Filmens hovedrolleindehaver, Louis Hofmann, er i Danmark bedst kendt for sin rolle i den danske film 'Under sandet'. Filmen havde verdenspremiere på Berlinalen i 2022.

Grand Teatret: 23. april klokken 19.00 og 26. april klokken 16.40.

Øst for Paradis: 23. april klokken 19.00

Café Biografen: 23. april klokken 19.00

 

'Rheingold'

Fatih Akins muskuløse gangsterdrama – baseret på den selvbiografiske roman 'Alles oder Nix' af den tyske rapper og musikproducent Xatar – er blevet den tyske veterans største publikumssucces nogensinde.

 

Fatih Akins muskuløse gangsterdrama – baseret på den selvbiografiske roman 'Alles oder Nix' af den tyske rapper og musikproducent Xatar – er blevet den tyske veterans største publikumssucces nogensinde.Xatar i Fatih Akins gangsterdrama. © Rheingold / The Match Factory.

Xatar blev født i Iran i 1981, men måtte flygte med sine kurdiske forældre til Tyskland i midten af 1980’erne. Her vokser han op i et socialt boligbyggeri i Bonn, og mens han drømmer om rigdom og berømmelse, glider han ud i småkriminalitet. Det eskalerer, og da en narkohandel går galt, står han pludselig i gæld til et narkokartel. For at betale gælden af kaster Xatar sig ud i et stort anlagt guldrøveri, men kuppet går skævt, og Xatar flygter ud af landet. Efter et brutalt fængselsophold i Syrien bliver han overflyttet til et tysk fængsel, og her starter han i smug, ansporet af sin musikalske far, sin musikproduktion og sit eget label, AON – 'Alles oder Nix'.

Grand Teatret: 26. april klokken 19.00

Øst for Paradis: 26. april klokken 18.30.

Café Biografen: 26. april klokken 18.00.


'En dag vil vi fortælle hinanden alt' ('Irgendwann werden wir uns alles erzählen')

Den tyske instruktør Emily Atef er tilbage med en sanselig og billedskøn film om en altopslugende kærlighed i en skelsættende tid i Tyskland.

 

Emily Atef er tilbage med en sanselig og billedskøn film om en altopslugende kærlighed i en skelsættende tid i Tyskland.
Marlene Burow som den drømmende Maria i Emily Atefs kærlighedsdrama. © En dag vil vi fortælle hinanden alt / Filmbazar.

Året er 1990, sommeren synes endeløs, og det unge par Maria og Johannes lever i fred og idyl på bondegårdsloftet hos Johannes' forældre i det netop hedengangne DDR. Midt i den landlige idyl aner man en dyb længsel hos Maria, der tilbringer dagene med at læse Dostojevskij og skue ud ad vinduet over de gyldne marker, mens Johannes er optaget af det nyeste fotogrej fra vesten. Da Maria møder den dobbelt så gamle enspænder Henner, slår det gnister i sommervarmen, og de indleder et hedt kærlighedsforhold.

Filmen deltog i hovedkonkurrencen på årets Berlinale.

Grand Teatret: 25. april klokken 19.00.

Øst for Paradis: 25. april klokken 18.30.

Café Biografen: 25. april klokken 18.00.


Ud over de tre film byder programmet også på fire yderligere spændende, nyskabende og farverige tyske produktioner, som du kort kan læse mere om herunder. 


'Rabiye Kurnaz vs. George W. Bush'

Denne prisbelønnede film baserer sig på virkelige begivenheder. Instruktøren Andreas Dresen har gennem sin lange filmkarriere ofte portrætteret almindelige mennesker i ualmindelige omstændigheder. Og således også i 'Rabiye Kurnaz vs. George W. Bush', der behandler amerikanernes problematiske antiterrortiltag i starten af 00’erne.

 

Denne prisbelønnede film der baserer sig på virkelige begivenheder af instruktøren Andreas Dresen.
Murat Kurnaz' mors håbløse kamp for retfærdighed og løsladelse. © Rabiye Kurnaz vs. George W. Bush / The Match Factory.

Det er tungt politisk stof, men Andreas Dresen formår at omsætte det til en varm og dybt humanistisk – og såre humoristisk – fortælling.

Grand Teatret: 24. april klokken 19.00

Øst for Paradis: 24. april klokken 19.00

Café Biografen: 24. april klokken 18.30.


'Daniel Richter'

Den tyske kunstner Daniel Richter anses for at være en af Tysklands mest betydningsfulde nulevende kunstnere. Pepe Danquart åbner i denne dokumentar døren til den berømte kunstners atelier, hvor vi får et sjældent indblik i de kunstneriske processer og i mennesket Daniel Richter.

 

Den politiske kunstner DANIEL RICHTER der altid har en kommentar til samfundet.
Den tyske kunstner Daniel Richter der altid har en kommentar til det samfund, han begår sig i. © Daniel Richter / Magnetfilm.

Grand Teatret: 24. april klokken 21.15

Øst for Paradis: 24. april klokken 21. 15

Café Biografen: 24. april klokken 20.50


'The Ordinaries'

Sophie Linnenbaum debuterer med en helt igennem original og forfriskende film, der låner både fra musicalgenren og den tragiske komedie. En helt unik og særlig filmoplevelse.

Sophie Linnenbaums debut med en helt igennem original og forfriskende film.
Teenageren Paula en opadstræbende sidekarakter der bare gerne vil debutere som 'hovedperson'. © The Ordinaries / The Match Factory.

Grand Teatret: 25. april klokken 16.40

Øst for Paradis: 24. april klokken 16.40

Café Biografen: 24. april klokken 16.00.


'Wir sind dann wohl Die angehörigen' ('We Are Next of Kin')

Hans-Christian Schmid er tilbage i det store biografformat efter nogle år med tv-serier.

Hans-Christian Schmid er tilbage i det store biografformat efter nogle år med tv-serier med ’We Are Next of Kin’.
Mor og søn omfavner hinanden i deres fortvivlelse over om manden eller faren nogensinde bliver sluppet fri af kidnapperne. © Wir sind dann wohl die Angehörigen / The Match Factory.

Filmen 'Wir sind dann wohl Die angehörigen' er en thriller baseret på den sande historie om tobaksmillionæren og kunstmæcenen Jan Philipp Reemtsma, der kidnappes i sit hjem i Hamborg den 25. marts 1996. Filmens perspektiv dvæler imidlertid ikke ved den kidnappede, men ved hans nære familie, der hvirvles frem og tilbage mellem optimisme og fortvivlelse.

Grand Teatret: 25. april klokken 21.30.

Øst for Paradis: 25. april klokken 21.00.

Café Biografen: 25. april klokken 20.45.


Find hele programmet og information om de tre biografer på hjemmesiden tyskefilmdage.dk!

God fornøjelse - Gutes Vergnügen!

Tysk tv lige nu