At turde føle

Første sæson af dramaserien 'Doktor Ballouz' er et følelsesrigt portræt af de læger, som findes derude i virkeligheden, men som ikke får lov at fortælle deres historie.

Skrevet d. 6 april 2021 af Morten Rohde

'Doktor Ballouz' er sådan en slags serie, der er som skabt til de dage, hvor regnen banker ned, og den mørke himmel sætter tankerne i gang.

Serien, der er sat i det idylliske Uckermark i det østlige Tyskland, forsøger at vise et næstekærligt menneskebillede legemliggjort af den elskværdige skikkelse Doktor Ballouz.

Vi følger hans dagligdag tilbage på arbejde efter hans kones død. Ud over de svære valg og hårde realiteter blandt hans patienter er en del af seriens fokus derfor også på Ballouz’ egne udfordringer med en elskets bortgang i tankerne.

Mellem virkelighed og fiktion

Ballouz spilles af den georgiskfødte skuespiller Merab Ninidze.

På tysk tv er han et kendt ansigt, og han har spillet med i alt fra 'Deutschland 83' over 'Gerningsstedet' og 'Drej 112' til 'Frühling'.

Doktor ballouz, zdf, serie, dramaserie, tv i aftenMERAB NINIDZE SOM DOKTOR BALLOUZ. FOTO: ZDF/DOKTOR BALLOUZ

Men derudover er han en international skikkelse, som man kan opleve i f.eks. amerikanske 'Homeland', hvor han figurerede som den russiske efterretningschef Sergei Mirov.

Senest var Ninidze også aktuel i Netflix-serien 'Freud', hvor han spiller lægen Josef Breuer.

Bag serien er instruktørerne Andreas Menck og Philipp Osthus, hvor sidstnævnte er kendt for sit arbejde med utallige episoder af blandt andet 'Nord til nordvest', 'Hubert og Staller', 'SOKO München' og 'Storbykvarter'.

Manuskriptforfatterne er trioen Conni Lubek, Kerstin Laudascher og Silja Clemens, og de har haft en vision for, hvad serien skal vise.

Doktor Ballouz er lægen vi alle gerne vil have. (…) En læge, der gerne tager en stol og sætter sig ved din seng på hospitalet. En læge, der sågar har godhjertetheden til at lade dig dø, når smerterne ingen ende vil tage på trods af moderne medicin. Og som ikke foretager indgreb, bare fordi de er gode for klinikkens regnskaber.
- Manuskriptforfatter Conni Lubek

På den måde er serien et glansbillede på den perfekte pleje. Ikke desto mindre er det også en pointe med serien, at det er vigtigt at fortælle den gode historie om de mange fantastiske plejere, der faktisk findes i virkelighedens sundhedssystem, og som ofte forsvinder i historier om nedskæringer eller fejlbehandlinger.

FOTO: ZDF/DOKTOR BALLOUZ

Faktisk er serien på trods af sit fiktive virke baseret på en bog om en virkelig læge med immigrantbaggrund, som på grund af sit lune blev til omdrejningspunktet for bogen 'Deutschland draußen' ('Tyskland udenfor'). Navnet på seriens hovedperson, Amin Ballouz, er altså ikke bare opfundet til lejligheden.

At mange ansatte i sundhedssektoren netop er immigranter, og at de sjældent får lov at blive portrætteret med det værd, de faktisk bringer til erhvervet, er også et tema i serien.

Nå ja, og Doktor Ballouz er indvandrer, men det er ikke pointen. Det, at vi ikke specifikt behandler det faktum, skal helt klart forstås som et statement.
–Manuskriptforfatter Conni Lubek

Foruden italesættelsen af nye aspekter i virkelighedens sundhedsvæsnet er der i serien ydermere bevidst fokus på at iscenesætte de følelsesrige scener på en ægte og assertiv måde.

For mig er følelser ikke kitsch, så længe man tager dem seriøst. Og hvad gør det ved os, når vi ser nogle føle noget og tror på det? Det rører os. Det er for mig en af de mest spændende sider ved det her arbejde – hvilke følelser kommer op til overfladen i bestemte øjeblikke og hvorfor?
- Julia Richter (Dr. Barbara Foster)

 

Doktor ballouz, zdf, serie, dramaserie, tv i aftenJULIA RICHTER SOM DOKTOR BARBARA FOSTER. FOTO: ZDF/DOKTOR BALLOUZ

Seriens setting i det rolige og naturskønne Uckermark hjælper til at virkeliggøre den menneskelige oplevelse.

Når tårerne triller og følelserne bruser, er der højt til himlen, og verden føles stor for os.

Derfor fungerer Uckermarks landskaber som et lærred netop for de oplevelser af det at være menneske, som serien iscenesætter.

Da jeg læste manuskriptet for første gang, så jeg med det samme, hvor nært dialogerne og scenerne er skrevet. Gåsehud og et fugtigt øje fik mig til virkelig at bide mærke i det.
- Daniel Fritz (Dr. Mark Schilling)

'Doktor Ballouz' sæson 1 sendt april 2021. NabolandsKanalerne er din tv-guide til store film og serier fra Danmarks nabolande.

drama lige nu