I bevæbnet kamp med ’Baader Meinhof Komplekset’

Filmen om den venstreekstremistiske militærgruppe.

Skrevet d. 22 august 2017 af Anne Kristensen

’Der Baader Meinhof Komplex’ er filmen om den venstreekstremistiske militærgruppe Baader-Meinhofs voldelige forsøg på at omstyrte den, i deres øjne, kapitalistiske, amerikansk-imperialistiske og fascistiske Forbundsrepublik i efterkrigstidens Vesttyskland – og det er stærke sager.

Filmen er baseret på Stefan Austs, forfatter, journalist og forhenværende direktør for avisen Der Spiegel, non-fiction-bestseller af samme navn fra 1985.

Bogen fortæller den gribende og voldelige historie om de tidlige år for den vesttyske venstreekstremistiske militærgruppe Rote Armee Fraktion (RAF), der i flere generationer var aktiv i Vesttyskland i årene fra 70’erne til 1991, hvor gruppen opløste sig selv.

Gruppen, der senere af den vesttyske regering blev anset som en terrorbevægelse, blev grundlagt af de to frontfigurer Andreas Baader og Ulrike Meinhof samt Gudrun Esslin og Horst Mahler, og gik i de første år under navnet Baader-Meinhof-gruppen eller Baader-Meinhof-banden.

Baader Meinhof Komplex, tysk film, historisk film, tyskland© Baader Meinhof Komplex/Constantin Film

Arven fra Nazityskland

Med voldelige aktioner, heriblandt bombninger, skyderier, politiske mord og røverier, ville gruppen gøre oprør mod Den Tyske Forbundsrepublik, som de anså som en fascistisk, imperialistisk og autoritær stat med alt for mange ligheder med det forhenværende Nazitysklands fascistiske styre.

Baader-Meinhof-gruppen opstod i forbindelse med studenteroprørene i 1968.

I kølvandet på Anden Verdenskrig var der opstået en kløft mellem den ældre generation, der levet under og oplevet nazismen, og den yngre generation af venstreorienterede intellektuelle, der voksede op i efterkrigstiden.

Den mørke og stadig meget præsente krigstid bidrog til en generel mistro til samfundets autoriteter, institutioner og medierne blandt disse unge studerende, der førte til demonstrationer og protester på gaderne.

Baader Meinhof Komplex, tysk film, historisk film, tyskland©️ Baader Meinhof Komplex/Constantin Film

Brutale metoder mod det brutale system

Hvad der i 1967 fik gruppens 3. leder Gudrun Esslin til at erklære, at Vesttyskland var styret af fascister, var da en politimand skød en ung studerende ved navn Benno Ohnesorg under en fredelig demonstration mod den iranske Shah, der var på besøg i Berlin.

Efter denne gerning mente Gudrun Esslin ikke, at det længere var nok at prøve at bekæmpe systemet med ord – som oprører måtte man være brutal mod systemets brutale metoder.

Det blev startskuddet til militærbevægelsen, der med inspiration fra de sydamerikanske venstreorienterede militærgrupper – guerillabevægelserne – ville føre bevæbnet kamp mod systemet.

Derfor rejste gruppens ledende medlemmer i starten af 70’erne til en træningslejr i Jordan, hvor de blev oplært i at benytte våben og sprængstoffer og blev undervist i guerillakrig og terrorhandlinger.

I 1972 blev gruppens ledere anholdt, og på trods af RAF’s ihærdige, men mislykkede, forsøg på at befri deres ledere fra politiets varetægt, blev de alle i 1977 idømt livsvarigt fængsel.

Ulrike Meinhof begik selvmord i fængslet i 1976, og de resterende 3 ledere skulle efter sigende have begået selvmord efter deres dom i efteråret 1977.

Baader Meinhof Komplex, tysk film, historisk film, tyskland©️ Baader Meinhof Komplex/Constantin Film

Det Tyske Efterår – og 40 år efter

De mange år med konflikter, vold og venstreekstremistisk terror kulminerede i 1977 med en lang række terrorhandlinger og kidnapninger af både civile og statspersoner, hvor man oplevede den største nationale krise i Tyskland efter 2. Verdenskrig.

Krisen gik under navnet ’Det Tyske Efterår’. Da urolighederne ebbede ud i oktober 1977, var det bl.a. RAF-ledernes død, der spillede en rolle.

Instruktør Uli Edels prisbelønnede film om gruppen fra 2008 skildrer denne voldsomme og dunkle periode af Tysklands nyere historie.

En film til eftertanke

Nu – på vej mod et halvt århundrede efter Det Tyske Efterår - vil filmen måske vække genklang med nogle af de problematikker, som vi stadig møder overalt i dag, hvor frygten for terror, mistillid til medierne og tilslutningen til de politiske yderfløje synes dominerende.

’Der Baader Meinhof Komplex’ er stof til eftertanke.

 

’Der Baader Meinhof Komplex’ premiere 2008, sendt på ARD 2017. NabolandsKanalerne er din tv-guide til store film og serier fra Danmarks nabolande og din guide til vores fælles historie.

tysk tv lige nu