Kommissærer på to hjul for klimaet

(Aprilsnar) Gerningsstedet sadler om: Fra nu af vil kommissærerne kun benytte cyklen som transportmiddel. 

Skrevet d. 1 april 2022 af Astrid Bugge

Vi håber ikke du bliver for skuffet, når du nu kan læse, at dette var en aprilsnar :)

Den tyske gigantsucces ’Gerningsstedet’ sadler om – bogstavelig talt – i den gode sags tjeneste. Nu svinger de hårdtprøvede og hårdtslående kriminalkommissærer sig nemlig i cykelsadlen frem for at sætte sig ind i benzinslugende politibiler. Det er tid til at sende et mere miljøbevidst og tidssvarende signal i praksis og værdimæssigt, lyder meldingen fra tv-stationen.

Krimiserien ’Gerningsstedet’, der har mere end 40 år og langt over 1000 afsnit på bagen, har altid brystet sig af at følge med tiden. Det er noget af forklaringen på seriens succes, at den netop har formået at være tidssvarende og samtidig holde fast ved sin egen særegne stil.

Derfor kommer det også som en naturlig udvikling for seriens koncept, at kommissærerne fra nu af alene vil benytte cyklen som transportmiddel. Producenterne bag serien har længe ønsket at gå en grønnere vej, og flere miljøvenlige koncepter har været på tegnebordet.

”Det er ud fra et ønske om at fremstå mere miljøbevidste som produktion – og det skal naturligvis også afspejle sig i de dramatiske universer, serien udfolder. På den måde håber vi at kunne opfordre de mange seere til at hoppe på cyklen og tage en mere grøn livsstil til sig”, forklarer tv-stationens konceptudvikler Anke Groot.

Dansk inspirationskilde

Idéen til at benytte cyklen som det gennemgående transportmiddel opstod, da produktionsteamet var i København for at filme scener til de afsnit af krimiserien, hvor den danske skuespiller Dar Salim medvirker som kommissær.


Dansk cykelkultur har været en stærk inspirationskilde for det nye koncept i 'Gerningsstedet'. 

Her så produktionsleder og producent, Rita Engel og Markus Osterwald, hvor udbredt og yderst effektiv cykelkulturen er, og produktionsholdet blev inspireret til at indføre cyklen som et fast koncept i ’Gerningsstedet’. ”Kommissærerne kan sagtens benytte cykler. Vi ser fx, at det ofte går hurtigere at transportere sig på cykel gennem tung bytrafik”, lyder forklaringen fra Rita Engel.

Velafprøvede teknikker

Konceptet har været under udvikling de sidste to år, hvor skuespillerne blandt andet har været på cykel-boot camps rundt om i Tyskland, og nu har det hårde arbejde båret frugt. Vi skal se det nye koncept udfolde sig første gang i afsnittet søndag d. 3. april med kommissærerne Moritz Eisner og Bibi Fellner som det træfsikre makkerpar.

De opererer som bekendt primært i Wien og det bjergrige Østrig. Ud over at trække på den københavnske cykelkultur og erfaringer herfra har holdet bag derfor også høstet solid inspiration fra bjergetaperne i Tour de France, da afsnittet foregår i ganske bjergrige omgivelser.

Rygtet lyder endda, at kommissærerne har benyttet tourens seneste bjergetapevinder Szymon Pogacčar som særlige konsulent. Så cykelteknisk står kommissærerne stærkt.

Høj puls med cykeljagten

Det betyder også, at det er slut med de velkendte biljagtscener, hjulspor og tilhørende eksplosioner. I stedet vil forfølgelsesscenerne selvsagt også foregå på cykel. Her forsikrer konceptudvikler Anke Groot, at det ikke kommer til at gå ud over spændingen. ”Der er masser af høj puls og aktion at hente når kommissærerne tramper i pedalerne så svenden springer og manøvrerer sig gennem byen med skarpe sving, for ikke at sige skyder genvej på kanter af kanaler eller gelændere på gangbroer mv.” forklarer hun. Vi vil også se, at cykelhjelm og cykelpumpe bliver kommissærernes faste følgesvend mens glasskår og høje kantsten deres værste fjende.

Produktionsholdet vil heller ikke afvise, at der i enkelte cykeljagtscener vil blive trukket på mere erfarne kræfter i form af stuntmænd eller -kvinder.


Produktionen er klar til optagelse i gademiljø når kommissærerne kommer susende på de tohjulede jernheste.

Der vil dog en tid endnu kunne forekomme brug af biler i enkelte af de nye afsnit af ’Gerningsstedet’, da indfasningen af cyklen foregår gradvist og i forskellige tempi i de forskellige byer, hvor ’Gerningsstedet’ foregår. Overordnet er målsætningen, at alle kommissærer skal være overgået til transport på cykel pr 1. april 2023. Dog vil der herefter stadig forekomme biler i serien, fx i form af ambulancer.

På NabolandsKanalerne ønsker vi naturligvis den grønne stil hjertelig velkommen og glæder os til at stifte bekendtskab med det nye koncept, hvor der både er noget at glæde sig til for seriens ægte krimifans og nu også for dem, der godt kan lide en god omgang cykelsport.

 

Følg med og læs mere om aktuelle afsnit af 'Gerningsstedet' her på siden, og find alle ugens aktuelle tv-programmer i tv-guiden.