Norsk stjerneglød over Cannes

'Efterglød': NRK's kommende dramaserie om en livsomvæltende nyhed var udtaget til seriefestivalen i Frankrig - og vandt.

Skrevet d. 17 marts 2022 af Trine Lykke Nielsen

I april ankommer flødeskummen af den internationale serieverden til festival i Frankrig, heriblandt NRK og deres nominerede dramaserie 'Efterglød'. Canneseries hedder festivalen, der sætter en fed streg under det, som serier kan, når det kommer til at fortælle fængende historier. Og meget tyder på, at 'Efterglød' er endnu et norsk pragteksemplar i den disciplin.

Den altid solrige sydfranske by Cannes bliver ofte forbundet med sin overdådige filmfestival, der hvert år i maj befolkes af de største inden for filmbranchen. I de seneste fire år har byen også lagt scene til en anden festival, Canneseries. I stedet for at fokusere på film hylder festivalen serier og alle de episke fortællinger, som serieformatet for længst er blevet garant for.

Når Canneseries for femte gang ruller deres lyserøde løber ud langs den franske riviera, bliver det med besøg fra vores norske naboland. NRK er nemlig repræsenteret ved årets festival, hvor deres kommende dramaserie 'Efterglød' er blevet udtaget til selve hovedprogrammet og er med i slutkapløbet om de mest eftertragtede priser ved siden af kun ni andre udvalgte serier fra hele verden.

Opdatering: 'Efterglød' vandt i Cannes

Den kommende NRK-serie endte med at løbe afsted med High School Award for Best Series på den franske seriefestival. 'Efterglød' får premiere 2. oktober på NRK1.

Gløden ved at leve og elske

I 'Efterglød' møder vi den sprudlende og vellidte Ester (Nina Ellen Ødegaard), der lige er fyldt 40 år. Hun og familien, hendes mand Arild (Torbjørn Harr) og deres tre børn, har inviteret alle deres venner til et brag af en fødselsdagsfest.

Men festen tager en uventet drejning, da alle gæster – ved et uheld – finder ud af, at den livsglade Ester har fået konstateret livmoderhalskræft. En chokbølge går gennem selskabet, ikke mindst fordi Ester er typen, som ingen kan forestille sig en tilværelse uden. For Ester gør ganske enkelt verden til et bedre sted for alle dem, hun har nær.

Ester og hendes mand i NRK's EfterglødEster og hendes mand i NRK's Efterglød. © NRK/Efterglød

Bum... Sådan starter serien om Ester og hendes dødelige sygdom, der hurtigt bliver livsomvæltende for hende og mange folk omkring hende. Esters mand, den velmenende forsker Arild, må pludselig agere familiens klippe, og parrets nære venner tvinges til at se indad og reflektere over deres egne liv på en helt ny og eksistentiel måde.

Men selvom serien tager udgangspunkt i et tema så mørkt som en kræftpatient og den påvirkning, et sådan sygdomsforløb har på både patient og pårørende, så handler 'Efterglød' om meget andet end død og ulykke. Serien skal faktisk ses som en hyldest til livet og kærligheden, fastslår skaberen og instruktøren bag, Atle Knudsen ('Bloodride', 'Kampen for tilværelsen').

"Det er ikke en serie om modløshed og sorg, men en serie om glæden ved at leve og gøre fantastiske ting for dem, du elsker", forklarer han.

For en karakter som Ester vil selvfølgelig gøre alt, hvad der står i hendes magt, for, at hendes potentielt sidste tid på jorden ikke fyldes med dårligdom og negativitet – nej, i stedet skal den resterende tid indeholde præcis det modsatte.

Ester, Nina Ellen Ødegård, i NRK's EfterglødEster er spillet af Nina Ellen Ødegård.© NRK/Efterglød

Ifølge komiteen i Canneseries, er det akkurat den fintfølende balance mellem det emotionelle og lattermilde, som 'Efterglød' mestrer. Komiteen fremhæver især Nina Ellen Ødegaards indsats i rollen som den kræftramte Ester, der i samspil med det eminente manuskript, begået af den erfarne herre inden for feltet Kjetil Indregard ('Bloodride', 'Maniac'), leverer en præstation, som sætter sig i kroppen.

En historie der vækker universel genklang

Da det blev offentliggjort, at 'Efterglød' havde klaret sig igennem nåleøjet og sikret sig en plads i hovedprogrammet, satte seriens producent Marianne Furevold-Boland også ord på, hvad der gør den norske serie til noget særligt.

"Atle Knudsen og Kjetil Indregard har begået et strålende drama, der giver dig lyst til at leve, og at serien er blevet udvalgt til festivalen, fortæller os, at historien giver universel genklang", understreger hun.

Ester, Nina Ellen Ødegård, i NRK's EfterglødEster med sin familie. © NRK/Efterglød

Når et menneske bliver ramt af at lynnedslag fra en klar himmel, er det noget, som vi alle enten har været vidne til eller prøvet på egen krop. Den usikkerhed, og til tider frygt, er en del af livet. Det underliggende spørgsmål i serien er, hvordan vi vælger at handle på den modgang, vi møder på vores vej.

Atles inspiration til serien opstod i kølvandet på en tragedie i hans eget liv, da han selv mistede sin kone til kræft. Selvom idéen til serien kom fra Atles egne livsomstændigheder, understreger han, at karaktererne og det efterfølgende handlingsplot i 'Efterglød' er ren fiktion.

Da 'Efterglød' blev udvalgt til hovedprogrammet, udtalte han, at mange gode mennesker både foran og bag kameraet har givet meget af sig selv for at skabe denne serie. Og alle håber de, at den vil blive modtaget som en både rørende og morsom fortælling om livet og kærligheden.

Instruktør bag 'Efterglød' Atle KnudsenInstruktør og serieskaber Atle Knudsen. © Monster Scripted/NRK 

Du kan godt begynde at glæde dig til premieren

Om NRK’s 'Efterglød' får en eller flere priser med hjem, må tiden vise, men det ville ikke være første gang, at NRK vendte tilbage fra Cannes med et trofæ i hånden.

Da Canneseries åbnede dørene for første gang i 2018, var NRK også til stede med deres kommende seriehit 'Lykkeland'. 'Lykkeland' endte med at få prisen både Bedste manuskript og Bedste musik, men i 2021 med 'Landmændene' også nuppede Ungdomsprisen for bedste serie og Prisen for bedste ensemble. Så statistisk set lover det egentlig meget godt.

Men uanset udfaldet til april så venter der sig endnu en stor serieoplevelse fra dit norske naboland. Så selvom foråret knap nok er begyndt, og du stadig har sommeren til gode, så kan du allerede nu begynde at glæde dig til efteråret, hvor 'Efterglød' får premiere på NRK.

 

Følg med her på siden for premieredatoen, og find alle ugens aktuelle tv-programmer i tv-guiden.

Norsk tv lige nu