Sveriges største dramasatsning nogensinde

’Vores tid er nu’ sæson 1.

Skrevet d. 2 oktober 2017 af Sebastian Sharif

Efterår betyder ny sæson for store dramaserier, og SVT er naturligvis med på vognen. D. 2. oktober er der nemlig premiere på kanalens nye store dramaserie ’Vores tid er nu’, der følger familien Löwander og deres familierestaurant i årene efter Anden Verdenskrig. Det er en serie, der hiver de store dramatiske kanoner frem i form af interne magtkampe, intriger og forbuden romance og sætter Sveriges efterkrigstid under et nyt lys.

Krigen er netop slut, og det svenske folk er ekstatisk. Befrielsen fejres i Stockholms gader, og den kåde stemning giver anledning til, at to fremmede – overklassepigen Nina og køkkendrengen Calle – forenes kortvarigt i et kys. Kysset skal vise sig at blive skæbnesvangert.

Nina er den unge søster i familien Löwander, der driver en af Stockholms fineste restauranter, Djurgårdsskälleren.

Restauranten befinder sig i problemer og må tilpasse sig de nye tider, og Ninas egen løsning er at forvandle restauranten til en eksklusiv natklub. Men det falder ikke i god jord hos resten af familien.

Udover Nina tæller familien også den skruppelløse ældste søn, Gustaf, der via skumle metoder har holdt liv i restauranten krigen igennem, og den yngre bror, Peter, der er hjemvendt fra krigen med sine egne idéer til, hvordan restauranten skal drives. For ikke at nævne matriarken Helga, der selv gerne vil skære igennem som familiens overhoved.

Kampen om restaurantens fremtid spidser til, og selvom efterkrigstiden lover lysere tider, bliver det på ingen måde fredfyldt hos familien Löwander.

Aldrig set større

Der er ikke så lidt forventninger til serien, der bliver omtalt som den største svenske dramasatsning nogensinde.

Serien fik tilmed grønt lys for to sæsoner allerede på tegnebrættet – noget, der er ellers uhørt for en tv-serie.

Med det kæmpestore budget og de foreløbigt 20 planlagte afsnit á 60 minutter er der da også lagt i ovnen til en storslået historisk familiekrønike, der kan hamle op med selv de største periodedramaserier.

Serien er af Aftonbladet sammenlignet med ’Downton Abbey’, men seriens form vækker også minder til danske serier som ’Krøniken’ og ’Matador’.

”Serien er et slags mikrounivers, hvor restauranten er et samfund i sig selv. Her møder man nemlig både den værste overklasse, som mæsker sig i kaviar, og køkkenpersonalet, som står og renser fisk i køkkenet”, fortæller seriens skaber Johan Rosenlind.

Vores tid er nu sæson 1, historisk drama, svt, svensk tv© SVT

Samtidig er kulisser, kostumer, musikken og atmosfæren fra den historiske periode helt uhyggeligt autentisk gengivet.

Som seer kan du derfor trygt læne dig tilbage foran skærmen og blive totalt opslugt af historiens vingesus, som den blæser med orkanstyrke igennem Stockholm anno 1945 og derefter.

Stjernebesætning

Som ekstra flødeskum på toppen, tæller serien også nogle af de mest funklende stjerner og spirende talenter fra den svenske skuespillermasse.

Medvirkende er bl.a. den garvede Suzanne Reuter (kendt fra bl.a. ’Frøken Frimans Krig’), der har vundet samtlige svenske skuespilpriser samt skuespillerkometerne Adam Lundgren, der havde hovedrollen i den anmelderroste tv-serie ’Tør aldrig tårer bort uden handsker’, og Hedda Stiernstedt, der har medvirket i bl.a. ’Wallander’ og spillefilmen ’Monica Z’.

I instruktørstolen sidder veteranen Harald Hamrell, der bl.a. har instrueret ’Frøken Frimans Krig’, ’Arne Dahl: Misterioso’ og ’Beck’, mens Ulf Kvensler, der har bl.a. skrevet og instrueret ’Molanders’ og ’Solsidan’, er hovedforfatteren bag manuskriptet.

Retro med et frisk pust

Selvom serien er et dyk ned i det historiske Sverige, er der dog langt fra blot alvorstung, traditionel og støvet historiefortælling. Det blev nemlig gjort mange anstrengelser for at gøre serien både relevant og relaterbar.

”Det er en gribende, varm og sjov fortælling om, hvordan det er at være menneske i en brydningstid”, siger instruktør Harald Hamrell.

Mattias Nordqvist, der spiller den ældste søn Gustaf, stemmer i: ”Fremtidstroen var så stærk. Nu lever vi en tid med naturkatastrofer, trusler om tredje verdenskrig mellem USA og Nordkorea, boligbobler, som kan briste når som helst. Jeg håber, at vi med serien kan skabe en følelse af håb.”

Vores tid er nu sæson 1, historisk drama, svt, svensk tv© SVT

Samtidig gør seriens mange forskellige hovedroller det nemt at finde en karakter at spejle sig i.
”Det gør, at alle kan finde sin favorit, sin historie i historien”, fortsætter Nordqvist.

 

’Vores tid er nu’ sæson 1 sendt 2017. NabolandsKanalerne er din tv-guide til store film og serier fra Danmarks nabolande og din guide til alt det bedste kultur, vores nabolande har at byde på.

drama lige nu