Det mest brutale bandeopgør i Sveriges historie

Ny dokumentarserie om hvordan en slåskamp mellem barndomsvenner udvikler sig til et blodigt bandeopgør. 

Skrevet d. 6 januar 2023 af Astrid Bugge

Se traileren: Stockholms bandekrig - bag overskrifterne

Det startede som en slåskamp om penge mellem et par barndomsvenner og eskalerede hurtigt til en konflikt, der endte med at koste mere end 20 unge mennesker livet.

SVT's nye dokumentar 'Stockholms bandekrig – bag overskrifterne' stiller skarpt på en af Sveriges mest voldelige og dødelige bandeopgør i landets historie og forsøger at finde frem til det umulige svar på spørgsmålet: Hvordan kunne det ske?

Da nogle barndomsvenner i den lille stockholmske forstad Järva ville røve en Forex-valutahandel i 2015, udviklede et efterfølgende skænderi sig til et sandt mareridt.

SVTLibaan Warsames søn blev dræbt i et skuddrama i 2020. Siden da har Libaan opstartet foreningen Stoppa Skjutingen som forsøger at stoppe volden i Järva. © SVT / Stockholms bandekrig – bag overskrifterne

Bølgerne gik højt, og i forlængelse af skænderiet finder det første mord sted i naboforstaden Bromsten. En 19-årig bliver skudt i ihjel. Men hævnen kommer prompte, for dagen efter mister en 16-årig livet. Det bliver starten på en af de mest dødelige konflikter i Sverige.

Nye kilder i tale

I dokumentaren optræder et bredt udvalg af førstehåndskilder, hvoraf flere kun i begrænset omfang er blevet adspurgt tidligere. Vi kommer således til at høre historien fra unge kriminelle, ofrenes nærmeste pårørende, politibetjente, anklagere, medarbejdere i frivillige hjælpeorganisationer og beboere i forstadsområderne, som forsøger at redde deres nærmiljø fra bandekrigens brutale rasen.

"Aldrig før er så mange blevet skudt ihjel i vores land, og udviklingen i de seneste år har gjort Sverige til et helt særligt dramatisk tilfælde i verden", fortæller seriens executive producer Saam Kapadia i en pressemeddelelse fra SVT.

SVTNasteha Ali og Iman Elmi er forældre i Järvaforstaden og arbejder for at stoppe volden og forbedre livsvilkårene i området. Blandt andet ved at patruljere om natten og arrangere aktiviteter for de unge. © SVT / Stockholms bandekrig – bag overskrifterne

Serien ønsker at give et billede af, hvordan bandekrigen opstod, og forsøger samtidig at give et bud på, hvad der kan gøres for at stoppe volden.

De efterladtes historie

En af de medvirkende i serien er Libaan, der mistede sin søn til bandekrigen, og som nu, godt syv år efter den dramatiske konflikt startede, forsøger at få samfundet til at forstå, at skyderierne er som en virus, der spreder sig overalt. Med andre ord: Det nytter ikke at tro, at problemerne går i sig selv uden en målrettet indsats.

Dokumentarserien er således også en fortælling om, hvordan skydevåben og skudepisoderne har konsekvenser for de efterladte og dem, der lever med volden tæt inde på livet til hverdag. For hvad er det, der sker i lokalområder som Järva? Har samfundet på nogle måder svigtet denne type udsatte områder?

Serien går også tæt på de unge drenge og mænd og forsøger at forstå, hvorfor de skyder hinanden ihjel i Sverige.

”Vi håber, at vi med denne serier kan give et nuanceret billede med mange forskellige perspektiver på bandekriminaliteten og på den måde sige noget om, hvordan det er at leve i Sveriges udsatte områder”, fortæller Kapadia fortsat.

Streaming og catch up

Flere tv-distributører tilbyder onlinestreaming eller catch up-tjenester, så du kan se serien, når det passer dig. Du kan finde mere information hos din udbyder.

Ikke kun i Sverige

Selvom situationen i Sverige er eskaleret de seneste år, så er bandekriminaliteten langt fra udelukkende et svensk fænomen. Ikke sjældent blusser bandekonflikterne op og viser sit iskolde ansigt i både danske forstæder men også centrale københavnske bydele.

Så selvom SVT-dokumentaren ser nærmere på fortællingen fra Järva uden for Stockholm, er det i høj grad en serie, der undersøger en langt række problemer og udfordringer, vi også kan genkende fra vores danske samfund.

 

’Stockholms bandekrig – bag overskrifterne’ har premiere tirsdag den 10. januar kl. 21.00 på SVT1 og sendes i seks afsnit de følgende tirsdage. Serien sendes med danske undertekster.

Dokumentar lige nu