Påske i dokumentarens tegn

NabolandsKanalerne byder på hel håndfuld dybdegående dokumentarer, vi ønsker god påske og anbefaler de bedste.

Skrevet d. 8 april 2022 af Astrid Bugge

Det hører sig til. Påskekrimien! For rigtig mange er den i hvert fald en lige så fast del af programmet, som en god påskefrokost. Men nu, hvor påsken står for døren, vil vi gerne benytte lejligheden til også på det varmeste at anbefale påskedokumentaren. Der er nemlig rigtig mange af slagsen på NabolandsKanalerne i løbet af den kommende højtid.

Nu er det faktisk muligt, at blive klogere og holde ferie på samme tid, for med NabolandsKanalernes dokumentar-påske har du rig mulighed for erhverve dig nye viden om alt fra den nyeste forskning om UFO’er, musik som social forebyggelse og brobygger, farefulde ekspeditioner over Atlanterhavet i sejlbåde konstrueret som æg.


Dedikerede børn øver sig i at spille trompet i dokumentaren 'Don't stop the music'. © ZDF

Her får du derfor vores varmeste anbefaling af et udvalg af de dokumentarer, som kan ses på NabolandsKanalerne i løbet af påsken.

Bryllup i militæruniform

Hun er kompagnichef, og han er faldskærmsjæger, Tina Behnke og hendes mand Felix. De havde helt sikkert forestillet sig et bryllup under mere romantiske omstændigheder. For da de planlagde at blive gift, åndede alt stadig fred og fordragelighed i Europa.

Men nu er krigen brudt ud, og det har ændret virkeligheden for dem, deres familie og kammerater totalt. De er nemlig ansat i det tyske forsvar, og alle ved, at som tysk soldat skal man være med til at sikre NATO’s østlige front. Det kan betyde, at man bliver udstationeret i de baltiske lande, i Polen eller Rumænien.

Selv til deres eget bryllup stod de i militærets i uniformer, og ved bryllupsmiddagen gik snakken om den rette forsvarsteknik. Kort efter brylluppet rejste brudgommen afsted for at deltage i en NATO-øvelse, der vil holde ham fra hjemmet i mindst fire uger.


Tina Behnke i dokumentaren 'Fru major og hendes soldater'. © ZDF

Tina Behnke har været tysk soldat i 15 år, men siden krigen i Ukraine brød ud, ved hun og kollegerne, at øvelserne kan blive alvor når som helst. Freden har længe været taget for givet, men nu kan Tina og Felix blive sendt afsted for at kæmpe for freden, de kan blive sårede, dø eller være tvunget til at dræbe.

Hvor stiller det Tina som kompagnichef og som mor til en dreng på 5 år? Hvordan forbereder du dig selv og dit barn på dette? Som en del af forberedelserne skal alle soldater skrive to testamenter til deres nærmeste, før de drager afsted på en udlandsopgave i en krigszone.

Dokumentaren ’Fru major og hendes soldater’ sendes tirsdag den 12. april kl. 22.50 på ARD.

UFO’er – fup eller fakta?

Findes der intelligent liv i rummet? Det er et spørgsmål, der har optaget mange. Men alligevel er den gængse opfattelse, at UFO’er kun er noget, tosser tror på. Nu ser tyske forskere imidlertid nærmere på sagen. Og ZDF’s dokumentar ’Fakta om UFO’er’ får vi et fagligt og nøgternt indblik i, hvad forskere ved om fænomenet.

Radarsystemer, kameraer og erfarne piloter har igennem mere end tyve år registreret bemærkelsesværdige flyvende fænomener, som det amerikanske militær ikke har nogen forklaring på. USA’s tidligere præsident Barack Obama talte offentligt om eksistensen af "ukendte luftrumsfænomener" (UPA), og der blev oprettet en specialenhed i Pentagon, der har til opgave at indsamle data om og analysere UAP-fænomener. Det har aktualiseret det store spørgsmål: Er vi alene i universet?

Selvom en rapport fra det amerikanske forsvarsministerium fra 2021 bekræfter, at der er observeret ukendte flyvende objekter, er der ingen der taler om, at væsner fra det ydre rum kan stå bag. Imidlertid ser flere og flere forskere det som sandsynligt, at der findes liv uden for vores jordklode.

Se dokumentaren tirsdag den 12. april kl. 20.15 på ZDF og få en status på, hvad der ifølge videnskaben er fakta og fiktion om ufoer og rumvæsner.

På tværs af Atlanten i et æg

Han er kendt fra 'Game of Thrones' og 'Twin', og nu krydser han Atlanten i et æg, der kan redde liv. Det er den norske skuespiller Kristofer Hivju, vi taler om.

Med øjnene fæstnet på en stor pengepræmie er han stævnet ud som kaptajn for at krydse Atlanten - i et æg! Det ovale, lukkede fartøjet, som Hivju og hans mandskab skal forcere Atlanten i, er kendt under navnet Brudeægget, en historisk redningsbåd designet for over 100 år siden.


Kristofer Hivju og hans mandskab ombord i den ikoniske sejlbåd Brudeægget. © NRK

Navnet kommer fra den norske sejler og designer Ole Brude, der i 1904 trak overskrifter verden over med sin redningsbåd "Uræd", almindeligt kendt som Brudeægget. Brude og tre andre stævnede ud fra Ålesund i Norge med retning mod Amerika, og rejsen lykkedes.

Spørgsmålet bliver, om også Hivju og mandskabet kan klare samme tur i den ikoniske sejlbåd. For pladsen er trang, og luften kan hurtigt blive tæt, når rejsen strækker sig over tid, og søen til tider er høj.

Første afsnit af dokumentaren ’Hivju og co over Atlanten’ sendes onsdag den 13. april kl. 20.00 på NRK1. Andet afsnit sendes torsdag den 14. april kl. 20.35 ligeledes på NRK1.

Giver musik flere muligheder?

Kan musik have en positiv indvirkning på børns sociale færdigheder, selvtillid og indlæringsevner? Det er det centrale spørgsmål i ’Don’t stop the music’. Her skal 50 svagt stillede elever skal lære at spille musik og synge i kor for til sidst at opføre en stor koncert.


Koncentrationen er stor, når man skal lære at spille guitar. © ZDF / Don't stop the music.

Børnene er alle mellem seks og ti år og kommer fra mindre uddannede og økonomisk svage familier. Initiativet til projektet kommer fra musiker, forfatter og komiker Bülen Ceylan, der selv støtter og leder børnene på den musikalske rejse. I kraft af sin egen baggrund formår Ceylan at møde børnene i øjenhøjde og opbygge den fortrolighed, et musikalsk samarbejde kræver.

Projektet er videnskabelig støttet af professor i musikpædagogik Dr. Mirjam Boggasch og specialist i neurologi Eckart Altenmüller.

Dokumentaren her premiere tirsdag den 12. april kl. 22.15 på ZDF og seriens øvrige afsnit bliver sendt hhv. den 13. og 14. april kl. 22.15 på ZDF.

Vi ønsker rigtig god fornøjelse med de mange dokumentarer og rigtig god påske!

Dokumentarer lige nu